peti ais

7:30 PM Posted In 5 Comments »
tangan sakit
pegi urut
lepas urut, tukang urut bagi ubat sapu

nanti balik rumah, simpan obat ni dalam peti ais
letak kat bahagian sejuk

mmmmmm

letak kat tempat beku tu ke makcik

takla, letak kat dalam peti tempat biasa tu la


oooooo


(ingat ada bahagian panas kat dalam peti ais)

hot hot chicken shit

11:47 AM Posted In 3 Comments »
memang macam hot2 chicken shit pun blog ni...ikut suka hati tuan dia je nak update blog...nengok2 dah sebulan lebih blog ni tak berusik..banyak benda nak update..tapi bila mood menulis tu takde..memang le malas bebenor

skang ni pregnancy aku dah nak masuk bulan keenam..kejap je kan..rasa berdebar la pulak macam mana nak bersalin nanti..masa mula2 dulu..dr mad cakap for ivf cases kene operate..sebab nak kurangkan risiko masa bersalin nanti...tapi bila jumpa dr moc, dia kata kalau nak bersalin kat private takpe boleh bersalin biasa..sebab ada orang yang akan tunggu nanti..so aku pun ok la..hopefully nanti by the time nak bersalin semoga segalanya dipermudahkan...aminnn..

i felt the first quickening on the 19th week...masa tu dah di alam separuh sedar..baru nak lelap mata..tetiba je rasa 'gulllppp' inside my womb...terus kejut cik abang bagitau...masa tu terus je tarik tangan dia nak bagi dia rasa gak...tapi baby tak gerak la pulak...tapi masa tu memang konfiden la memang baby yang gerak...sebelum ni pun ada gak rasa camtu..start minggu ke-17, tapi dok ingat cam angin je, tapi bila rasa malam tu, memang betul la, itula baby ku yang bergerak...perasaan aku? memangle tersangat teruja..dah lama tunggu kan momen2 camni..

dah masuk bulan keenam ni selera makan pun bertambah2..asyik nak makan je..tapi sekali makan tu tak la banyak sangat..tapi 2 3 jam sekali mesti nak makan..cepat je terasa laparnya..baby pun sama, kalau aku lapar dia pun bergendang sama..aku makan pun dia bergendang jugak..suka kot bila aku makan..apa2 pun aku bersyukur sangat sebab Allah bagi aku peluang merasa nikmat mengandung..dan aku berdoa semoga aku juga dikurniakan anak yang soleh, yang sihat tubuh badan dan akal fikiran dan yang paling penting dapat doakan untuk aku suatu hari nanti..insyallah..




barang baby? tak beli lagi...tak abis2 lagi survey...at last cik abang cakap beli je kat kuantan..kuantan pun dah ok...apa2 je la bang...kuantan pun kuantan la..huhuhu

Semalam Ku Bermimpi

9:49 AM Posted In , 2 Comments »
Semalam aku buat jadual waktu untuk sem depan...masa bincang jadual waktu tu dok bincang la sape yang nak ganti aku kalau2 aku bersalin awal..benda tu je yang dok bincangnyer...so aku cakap, kalau takde sape nak ganti aku nanti, berdoala korang siang malam supaya aku bersalin tepat waktunya nanti...insyallah...aku pun berharap aku tak bersalin awal nanti...

so benda ni dok berlegar2 dalam kepala otak aku sampai la aku tertido....so bermimpilah aku


AKU BERSALIN MALAM TU JUGAK



aku tersangat sedih...aku sedih sebab aku tak beli lagi baju pregnant...tup..tup aku dah bersalin...perut aku tak buncit pun lagi tapi dah kena bersalin...barang baby satu habuk pun tak beli lagi...


WAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

katakan ini semua tidak benar belaka.....aku sangat sedih...masa tu aku rasa nak je masukkan baby tu balik...huwaaaaa!!!!!!





nak tau baby aku boy ke girl...dalam mimpi tu...baby aku girl...hehehehhe....sangat comel bayi itu

update le skitttt

5:29 PM Posted In , 2 Comments »
it's been awhile jugakla i didnt update my blog and oso my pregnancy...nape la jadi pemalas yang amat ni...nak menaip pun bercinta betul...ish..ish..ishhhh

my pregnancy dah masuk 4th month...dan alhamdulillah..morning sickness tu sikit2 sudah pegi..yang tinggal muntah2 di pagi hari...tapi tak le sekerap dulu..berat pun dah tambah skit...selera makan pun masih so-so lagila...teringin rasa nak melantak cam dulu..tapi dah boleh makan ni pun alhamdulillah...

aku dah start buat check-up ngan prof moc kat kmc...sonok sangat bila prof ingat kat aku lagi..walaupun dah 2 tahun takde g klinik dia..baby punya progress pun alhamdulillah...sihat..tak sabar nak tunggu rasa baby gerak2 dalam perut ni...tiap malam dok carik kat mana baby tu lepak..tapi tak pandai lagi le...memang both of us excited sangat..espcially my hubby..kalau boleh tu tiap hari nak g scan nak tengok baby lompat2...




skang ni mak dok intai2 kat mana nak shopping baju preggy....

Mak mana?

12:45 PM Posted In 5 Comments »
ahad yang lepas aku g jamuan raya kat taman aku duduk ni ha. elok sampai je, majlis baru nak mula...okla tu...terus amik tempat duduk...salam ngan orang keliling...ada sorang makcik ni yang agak peramah..tegur aku

mak mana?

(what?????? do i look like ten yrs old kid?)

mmmmm....saya dah beli rumah kat sini

(tak menjawab soalan langsung...sebab agak skit bengang)

rumah yang mana

tuuu....(sambil tunjuk ke arah rumah aku)

dah lama dah saya dok sini...dah dekat 7 tahun mak cik..



moral of the story: kenali la jiran tetangga anda...huhuhuhu

Sori ye....

9:33 PM Posted In , 0 Comments »
di sebuah shopping complex..

situasi 1

bang...kita ada barang percuma nak bagi abang ni

ohhh...mintak maap la ye...saya tak nak barang percuma ni...saya cuma nak beli barang je datang sini..

situasi 2

bang...kita skang ni ada offer bang..kalau abang beli satu barang, abang dapat percuma 2 barang lain yang sama harga

takpela...adik saya dah beli dah barang ni semua

cuba abang tanya adik abang tu, kenapa dia beli barang ni

oooo...sebab dia terpedaya...

Pada Suatu Hari.....

4:51 PM Posted In , 5 Comments »
pada suatu hari, di waktu maghrib, sepasang suami isteri mengerjakan solat jemaah dalam suasana yang rukun damai...tiba-tiba keheningan maghrib telah diganggu dengan satu bunyi yang agak kurang menyenangkan

imam: alamak terk****t la pulak
makmum: (agak panik..sebab tak pernah mengalami kejadian seperti diatas)...
abang boleh sambung semayang tak
imam: (dengan penuh skima)...sambung la

nasib baik makmum berpikir panjang...dia tak sambung semayang dia tadi..

apalagi...berguling2 dua laki bini tu tergelak



teringat pasal citer 3 mualaf yang bercakap time semayang...


Selamat Hari Raya

Maaf Zahir Batin

Lagu Raya

9:41 AM Posted In , 1 Comment »
skang ni kat radio asyik berkumandang je lagu raya. rasa rindu yang teramat sangat kalau dengar lagu raya ni, especially lagu raya yang lama2. lagu raya baru tak best dengar. takde feel langsung nak raya kalau dengar lagu raya baru ni.

setiap kali kalau dengar lagu raya mesti aku sedih. aku sedih bukan sebab tak dapat balik kampung, tapi aku sedih sebab aku rindu sangat dengan zaman kanak2 aku dulu. masa budak2 dulu, time raya la yang paling best. dapat baju raya, kasut raya, duit raya. dan yang paling best sekali dapat balik kampung tok. bestnyerrrr. dapat jumpa sepupu sepapat yang hanya dapat jumpa setahun sekali je. bestnyer. main pondok2. main kawin2. main bunga api. merayau satu kampung. mandi sungai. mandi telaga. kadang tu mandi kat masjid sebab rumah tok sebelah masjid. tok salu pesan kalau nak mandi kat masjid kene letak duit 20 sen kat tabung masjid. penah sekali kitorang masuk mandi dalam kolah masjid. buat macam swimming pool la pulak. apalagi kena jerit la ngan mak pak masing2. kaum2 mak la yang paling bising. terpaksa la basuh balik kolah masjid yang besar gedabak tu. huhuhu...

adik beradik mak ramai pompuan. biasa la kalau mak2 sedara aku ni berkumpul, apalagi bergossip le kejenya. sambil kacau rendang, sambil bersembang. bersembang dalam famili aku memang dah jadi adat resam. kalau sesekali jumpa tu mesti diorang bersembang sampai kul 4 pagi. aku ni cucu no.2, so kadang2 tu aku join je diorang bergossip sama. sonok dengar citer. pak jang aku pun kuat sembang. suka sangat cerita hantu, bukannya apa, nak suh budak2 tido cepat.

pagi raya memang pagi yang sibuk. lepas nangis2 mintak maap zahir batin terus g solat. lepas semayang siap la...ramai gler yang datang umah. ye la orang balik masjid terus je singgah umah. disebabkan aku ni cucu pompuan sulung, so tugas basuh pinggan memang tugas aku le. penat je pakai baju cantik2, tapi kena basuh pinggan...huhuhu..bila dah reda baru tok bagi beraya kat umah orang lain. masa tu ligat kumpul duit raya...masa zaman aku kalau dapat 20sen tu kira biasa je. 50 sen tu dah kira banyak la. masa tu mak2 sedara salu bagi sorang singgit. dah kira kaya la tu. hehehehhe. skang ni orang datang umah pun bagi singgit. kalau anak sedara tu mesti 10 ringgit ke atas. ye la tu zaman 10-20 tahun lepas. mana boleh compare kan.

rindu betul aku dengan zaman tu. ingat sangat kat arwah abang usop. dia cucu sulung tok. salu main kawin2 ngan dia. dia jugak la ketua rombongan cucu Peah g beraya. labuh je poket baju melayu ngan duit raya. yang pompuan pulak bawak handbag. tak main le simpan duit dalam poket baju kurung. hehehehehe..sonok kan. tapi tu zaman aku dulu. zaman korang camne pulak. mesti ada kenangan yang tak boleh korang lupakan.

Selamat Hari Raya....Maaf Zahir Batin

Makan besau

8:14 AM Posted In , , 3 Comments »
beso sangat ke...ada beso gajah ke...hehehehehe

takde la beso macam gajah...semalam bukak pose kat Anjung Delight....hebat2 jugak lauk kat situ..ada ketam..udang..lala..sotong..ikan bakar..ayam..tomyam..sup..siput sedut..daging..dan banyak lagi...tapi yang best ada kerabu mangga...berbaloi la dengan harga buffer rm15 sekepala...memang puas hati la...semalam aku makan tak hengat...sedap gilerrrr..berselera betul aku tengok semua lauk tu...banyak jugak la aku makan malam tadi..orang lain dah abis makan...aku still melantak lagi...alhamdulillah..ada gak selera aku selepas beberapa minggu tak berapa nak lalu makan..

sepanjang bulan pose ni 4 kali je aku berselera makan betul2, 1st masa berbuka kat umah nurul 2nd berbuka kat New Horizon makan steamboat, 3rd buka puasa kat umah adik aku, 4th yang semalam la, kat Anjung Delight...rupanya aku ni nak kena makan berjemaah..baru ada selera..setakat makan berdua ngan cik abang, pastu makan lauk param...memang takde selera..hopefully pasni selera ada balik..

gambar lauk takde sebab tak sabar nak makan

11 Ramadhan

11:01 AM Posted In , 4 Comments »
insyallah hari ni aku nak try puasa...rasanya boleh kot..sebab semalam loya ngan muntah2 dah kurang skit..sahur pagi tadi abis la nasi sepinggan (walaupun nasi tu dalam dua sudu je...huhu)....pastu makan kurma dengan susu soya...dah tu anmum tak leh nak telan...soya pun soya la...susu gak kan..hopefully lepas ni aku boleh puasa sampai la 30 ramadhan...insyallah


p/s: semalam abang masak kari ayam...sedapppp...

pose dulu dan kini

7:03 PM Posted In , 1 Comment »
bulan pose dulu

masak - selalu (almost everyday tau)
param - jarang
pose - mestila...time bendera jepun je tak
berat badan - maintain...(jangan harap nak turun)

tapi....

bulan pose kini

masak - tak penah
param - tiap hari
pose - sempat la 2 hari pertama, pastu tak dah....
berat badan - makin turun

huwaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! kena banyak bersabar....nak buat camne...keadaan tak mengizinkan..



alhamdulillah...terawih boleh pegi...

Sedeyyy

1:39 PM Posted In , , , 12 Comments »
bukan lieyn sorang je yang bersedey...aku pun sedey jugak...ingat bulan pose ni dapat la pose penuh...tapi telah dinasihatkan oleh yang pakar lagi bijaksana supaya jangan berpuasa...huhuhu...takut effect ke baby nanti...waaaaaaaaaaaa!!!!!

tapi apa nak buat kan...ini la namanya pengorbanan...dah la nak peknen susah..so dah ada peluang ni...jaga la sebaik mungkin...tak boleh degil2 sebab maybe this is the only chance yang ada untuk aku dapat anak..so semua kata doktor kena ikut...kita buat sebaik mungkin...yang mengizinkan Allah jugak kan...

memang morning sickness aku teruk skit...aku tak lalu makan langsung...asal makan keluar balik...sahur ada kot satu sudu nasik aku makan..tu pun jenuh nak ngabihkan..lepas makan je...wekkk terus...bukak pose pun sama...perut dah masuk angin...makan pun alahai...ada kot dalam dua sudu, lebih skit dari sahur je...pastu tak makan dah...abis tu camne...sian jugak baby dalam perut ni..so better tak yah pose dulu..tunggu keadaan dah ok nanti baru leh pose kot, ataupun terpaksa la mak yam ganti sebulan pose...huhuhuhu

tadi g scan...rupanya dah minggu ke-8 dah...salah kira..hehehehehe...sonoknya dapat tengok heart beat baby tadi...alhamdulillah...syukur sangat2...nak letak gambar scan, tapi tak clear la...tunggu la lepas raya nanti..scan pulak...

Selamat Berpuasa!!

4:05 PM Posted In , , 5 Comments »
kejap je kan...pejam celik dah masuk Ramadhan...selamat berpuasa semua...semoga puasa kali ni lebih baik dari puasa tahun2 lepas..moga kita dapat grab sebanyak mungkin pahala di bulan penuh keberkatan ni...insyallah...

kalau kesihatan mengizinkan...insyallah aku akan berpuasa penuh tahun ni...bestnyaaaa..so far aku tengok hari ni ok je...lagi ok dari hari tak puasa...kalau tak tu asyik loya je...walaupun pagi tadi sahur tak seberapa...aku tak larat nak masak skang ni...nak suh cik abang masak, kesian la pulak...dia tu tak berapa nak pandai masak dan tak minat sama...aku lak tak leh nak bau ayam, daging dan ikan mentah...kang lagi teruk aku membuekkkk...so pagi tadi dengan gigihnya aku bangun jugak, buat bilis goreng kicap campur bawang...cili api abis da...kalau tak campur cili api lagi sedap, pastu rebus telur masin...cukup la bang...dah ko malas masak bang...terima je la seadanya...nak suh buat goreng ayam berempah pun tak nak...huhuhu..sian aku...terperuk le ayam aku kat peti ais...bila la boleh jadi ayam goreng rempah ni....

so....selamat berpuasa semua...maaf zahir batin...


pssttt....hari ni bukak pose kat umah orang...tak malu..menjemputkan diri sendiri ke rumah orang tu...hehehhehe...

week 4

8:00 AM Posted In , 9 Comments »
7/8/09

aku masih lagi ragu2 samada aku peknen ke tak...upt aku tak wat dah...aku takut aku bertambah stress...dengan h1n1 la...semua benda nak kena jaga...

kat umah, aku dah start pegang penyapu, masak, sidai kain, lipat kain je den malas...adoyaiiii...boring weiii kalau dok umah tak buat apa...takkan nak tengok tv ngan baca buku je...nak tido, aku ni bukannyer jenis tido siang...buat la keje umah skit2...tapi jangan bimbang...aku mintak tolong abang basuh toilet ngan mop lantai...bolehla...pejam je la mata tu mana yang tak puas hati...dah menolongkan...ucapla terima kasih...huhuhu....cop...ada sesapa tau tak mana nak cari helper buat keje umah during weekend....aku desperately nak la

ok..berbalik kepada tajuk asal...10/8/09...aku ada appointment ngan doktor...doktor nak scan...jeng jeng..aku seram..takut tak nampak baby..huhu..time nak scan je..aku dah cuak semacam...terus doktor tegur

mariam, jangan buat muka camtu, rilex...

hehehhe...mesti muka aku ketat semacam je sampai doktor tegur aku camtu...

masa scan, nampak la kantung kecik, yang dipanggil sebagai gestational sac...so ada baby la tu...alhamdulillah...syukur...tapi aku tak berapa nak puas hati sebab, bila mula scan je doktor cakap apa tau...

kecik la...tapi logik la..baru 4 minggu, tapi bentuk sac ni tak cantik....macam kena cramp ngan uterus awak...tapi memang uterus u bengkok pun mariam...kita cuba angle lain...ok...cantik tu...bulat elok je...awak mengandung mariam

hati aku dah tak berapa nak sedap...sebab mula2 doktor tengok tak cantik sac tu..sebabnya dalam paler otak aku masa tu dok compare ngan scan ivf yang lepas (2nd ivf)...memang ada nampak sac, tapi tak bulat...leper camtu je...aku takut embryo dalam uterus aku tak berkembang...the only way nak confirm kena check darah...check level hcg dalam darah

once doktor tengok muka aku, dia terus cakap

mariam, i confident u memang pregnant, bila i cakap kecik je muka u terus berubah, i tau u mengandung, dont worry, u jaga baik2 kandungan u tu, tapi kalau nak double confirm kita check hcg dalam darah, ok?

okla doktor, saya ikut je...

mariam, u mengandung la, jangan risau


alhamdulillah...syukur...


susah betul kan nak convince aku..upt dah positif, tanda2 peknen dah ada, scan tengok ok...nak jugak tu check darah...doktor pun ngikut je la...nak bagi aku confident 100%...

kenapa aku camni...susah sangat ke nak percaya yang aku ni memang sebenarnya mengandung..hanya orang yang dah lalui ivf banyak kali paham kot apa yang aku rasa...harapan kita setinggi langit, tapi bila fail satu ivf, rasa kecewa teruk sangat...so kali ni memang aku mengharapkan yang terbaik...tapi sentiasa bersedia dengan apa yang bakal terjadi..samada baik atau buruk...aku kena redha...hopefully test darah tu boleh mengyakinkan aku nanti

aku g jumpa doktor hari isnin, hari rabu aku amik result darah aku...berdebar siot...hehhehehe..takut hcg level rendah...kalau rendah maksudnya, tak peknen la...tapi alhamdulillah...tinggi rupanya....confirm la aku peknen...hahhahahahahha....teruk betul, sampai camtu skali kan...alhamdulillah...syukur sangat...baru la aku puas hati...baru la aku boleh bagitau kat semua orang yang i'm expecting....hehheheheheh...syukur, syukur, syukur...

so lepas ni aku dah tau aku pregnant, so kena jaga betul2, teruskan berdoa, solat hajat...alhamdulillah, nak tiba ramadhan ni, harapnya aku boleh jalankan ibadat puasa dengan sempurna, boleh buat terawih penuh sebulan dan semoga aku berjumpa dengan malam lailatul qadar...insyallah...

terima kasih atas doa dan sokongan korang....i luv u all....


nampak tak tu, ni baru 4 minggu 2 hari...memang kecik...lagi 2 minggu scan pulak

week 3

8:00 AM Posted In , 7 Comments »
31/7/09

appointment ngan dr mad 3/8/09...aku dah berdebar2...aku buat upt sekali lagi kat umah..aku tak wat kat klinik, aku takut kang line tu tak appear...dua kali aku buat sebelum jumpa doktor..alhamdulillah..both tests are positive...so aku ngan happy g jumpa doktor hari tu

masuk2 je bilik doktor...

congratulation mariam
awalnya doktor

upt positif kan

ahah
good sign la tu

smile

chit chat jap ngan doktor...nampak dia happy sangat...ye la...dah 3 tahun kan aku dok ulang alik jumpa dia buat ivf, so kali ni, baru le nampak tanda2 nak pregnant tu...tambah2 pulak, aku dok loya2 depan dia...hehehhhehe...saje je nak suh doktor happy tengok aku peknen...hehhehehe.. dapat borak kejap je ngan doktor sebab patient ramai masa tu..then dia bagi aku mc seminggu..suh rehat kat umah je...rilex2...baca quran...solat hajat..tu pesan dia...thank you doktor

ha ko...sampai 5 upt aku buat...semua aku tunjuk kat doktor...sengih je dia tengok patient dia ni

aku perasan dalam minggu ni aku sensitip skit la...semua benda nak cepat terasa...muntah2 tu boleh kata setiap pagi kot...loya tu pulak jadi waktu malam...perut aku rasa asyik senak je...macam banyak angin...salu rasa senak cam lepas lari 100m...good signs gak tu..hhehehhe..at least ada la simptoms macam orang peknen kan...takde la aku tertanya2...aku ni peknen ke tak...hehehehhehe

dalam pada aku dok sonok aku peknen...sometimes aku tertanya2...betul ke aku ni peknen..kalau time aku rasa loya ke nak muntah, aku rasa cam peknen, tapi bila aku ok, kuat makan, aku rasa macam tak peknen, aku tak confident sangat...aku kena prepare myself for the worst...memang aku tak nak stress...tapi aku tak leh nak elak benda2 ni semua datang dalam fikiran aku...aku try to be happy with my condition...frankly, setiap kali aku loya aku happy walaupun rasa itu rasa mu memang tak selesa langsung, ngan muntah hijau la, ye la perut kosong, tapi nak muntah jugak...kuar la segala air dalam perut tu...tapi deep down inside me aku happy dan yang bestnya cik abang kat umah ni la, setiap kali aku muntah ke rasa loya2 ke, dia mesti cakap...orang mengandung, biasa la tu....hehehhehe...pandai dia pujuk aku...weiii...korang ingat aku memain ke...emosi aku berkecamuk tau masa ni...kalau boleh aku nak rasa tanda peknen tu 24hrs, baru tenang kot hati aku...aku tak confident la beb...aku takut jadi macam aritu...dulu aku confident 100% aku peknen...walaupun upt negatif, aku confident kata aku peknen...tapi skang ni terbalik la pulak...walaupun aku dah buat upt tu 5 kali, dan semua test tu positif, aku still tak puas hati selagi aku tak tengok ngan mata aku sendiri baby tu ada kat dalam...maksudnya g scan la tu. aritu doktor tak nak scan, ye la...kecik lagi kan...baru 3 minggu...mana la nak nampak...dia kata datang next week, dia scan..baru leh tau baby ada ke tak dalam ni...so aku rasa nak capai ke seminggu tu cam setahun...lama siot...aku ni jenis manusia yang nak cepat je...tak sabar...so setiap hari dok perati badan aku ni ada perubahan ke tak...

hehehhehe...kesian kan...itula dia perasaan seorang insan yang dah hampir 8 tahun kawin, dan 4 kali jalani ivf...emosi kena kuat, sabar paling penting, support daripada family, rakan2 banyak membantu...dan aku tau Allah sayangkan aku....

week 2

8:00 AM Posted In , 0 Comments »
25/7/2009

hari ni suppose aku period...tapi aku tak period lagi...dah gedik2 nak buat pregnancy test...mula tu abang tak bagi..takut aku keciwa kalau test tu negatif...tapi aku beli gak...dan aku dengan tak sabarnya aku test malam aku tengok harry potter...dah nama pun tak sabar kan..aku buat test malam...mana la nak accurate kan...tengok ada satu line je...takpela...awal lagi kot

so next morning aku amik pregnancy test dari tong sampah, saje je nak tengok...ehh..2nd line tu appear la...tapi kabur la pulak...at least ada kan...tapi aku rasa ragu2 jugak sebenarnya ngan upt (urine pregnancy test) ni...sebabnya, setiap isnin ngan khamis selama 3 minggu aku kena cucuk hcg kat pungkok, so maybe upt tu detect hcg dari ubat yang aku amik, bukan sebab aku pregnant...okla, tunggu lak 3 hari test balik...test kali yang kedua tengok 2nd line appear tapi the colour very light, at least ada line, dulu masa buat ivf dulu, langsung takde 2nd line tu...masa ni dah down abis la...sebab 2nd line colour dia tak strong enough for me

selang 3 hari aku buat lagi upt, mula tu tak nak buat, sebab takut line tak appear langsung...tapi alhamdulillah...line yang kedua kejap je muncul, pastu dengan warna yang mengyakinkan...aku happy balik...hheheheheh..

tanda2 pregnant tu dah ada skit kot...aku cepat letih...tapi masih lagi kuat makan...masa ni abang outstation ke kl...so aku dok umah adik aku...dekat ngan kolej..senang...lagipun aku boleh main2 ngan anak sedara aku tu...amik mood...hahahhahaha

week 1

8:00 AM Posted In , 6 Comments »
18/7/09

minggu ni aku dah start keje cam biasa...tiap hari abang hantar g keje...bawak kete pun slow je...takde la ribut ke topan masa bawak kete tu...mengajar pun kontrol2 ayu...kejap diri..kejap duduk...tak nak bagi badan letih..

masuk minggu ni aku rasa cepat sangat lapar...lapar yang tak leh tertahan...kena makan tang tu jugak..dan aku rasa berat badan aku dah bertambah...cuma tak berani nak timbang je...pastu kerap jugak la aku buat lawatan rasmi ke toilet...jauh seh toilet ngan ofis...lelah aku berjalan...aku dah mula rasa mengah2 skit kalau berjalan lebih skit

rasa loya ngan muntah2 takde lagi dalam minggu ni...makan pun semacam je...semua benda aku bedal...nasi especially...benda lain tak jalan dah...mee ke bihun ke..rasa cam tak kenyang je...nak gak nasik....hehehhehe...mak yam rasa badan mak yam dah macam tong drum dah...banyak baju tak leh nak sarung weiiiii...tuluuuunnnnnnn

week 0

8:00 AM Posted In , 12 Comments »
lepas pada ivf kali yang ketiga tak jadi, aku tak tunggu lama, terus aku buat ivf kali yang keempat. the next period terus aku buat treatment..kali ni doktor increase aku punya dose. aku amik gonal f. sebelum ni aku amik 150 iu, ivf yang keempat ni, doktor increase to 225 iu. maknanya, kalau dah dose bertambah, kuantiti ubat pun tambah la, duit pun tambah gak la...kali ni kos ubat saje dekat 3k, sebelum ni dalam 2.5k je...takpe...demi nak dapat zuriat sendiri kan...aku sanggup buat apa je..cycle kali ni start pada 30/6/09 dan pada....

10/7/2009 - jumaat

aku diberi sedatif untuk proses ovum pick-up. sebelum tu doktor dah scan, mungkin hanya akan dapat dua telur saje yang ok. aku berserah, semoga dua2 telur dapat disenyawakan dengan sempurna. macam proses ovum pick-up sebelum ni, aku sedar, tapi tak dapat nak bukak mata je.

selepas proses ini, telur akan disenyawakan dengan sperm oleh embryologist dengan menggunakan kaedah ICSI dan lepas tu kena tunggu 2 3 hari baru leh tau ada persenyawaan ke tidak

11/7/2007 - sabtu

rehat kat umah je..kepala pun dok pening2 lagi lepas proses ovum pick-up semalam..nak buat keje umah pun tak berapa nak ada mood sangat pun..dok la melepak tengok tv, solat hajat, berdoa dan berdoa semoga proses kali ni berjaya...tapi sempat gak pergi gym kat swiss garden...saje je nak release tensen

12/7/09 - ahad

hati berdebar tak terkata dah ni...pagi2 lagi kitorang g taman gelora...jogging..senamrobik, pastu pegi pasar tani...on the way nak ke pasar tani tu, dr. mad call, aku dah suspen, terus bagi phone kat abang, aku tak mampu nak jawab call dari dia, takut berita buruk yang aku dapat...rupanya dr. mad tak dapat cari staff dia, dia carik kitorang, dia nak tanya proses hari jumaat aritu jadi ke tak...staff dia tak bagi report lagi kat dia rupanya...mengamuk kejap dr. mad pagi tu ngan staff dia...hehehehhhe...so kitorang wat rilek je la

balik umah...kemas umah macam nak rak...basuh peti ais...mop lantai...abang lak bertukang apa tah...dua2 buat sibuk....sebab tak nak pikir sangat pasal yang hari jumaat aritu

dalam kul 12 camtu, abang dapat call dari embryologist dari UIA....jeng..jeng...aku dah masuk bilik...takut nak dengar conversation tu...dah standby nak nangis dah ni kalau tak jadi...abang pulak pandai...terus berbual kat luar rumah...aku menunggu penuh debaran...pastu...dengan senyum simpul...abang bagitau...alhamdulillah jadi satu embryo...aku bersyukur tak terkata...airmata kegembiraan mengalir...terus aku sujud syukur kepada DIA...tak terkata dengan nikmat yang Tuhan beri kat aku ni...

so proses pemindahan embryo ke rahim akan dibuat esoknya

13/7/09

sebelum subuh...aku projek dulu ngan abang...hehhehehehe...bukannya apa.. selain daripada ibadah dan kitorang akan 'berpuasa' lama nanti, bersama dengan suami sebelum embryo transfer akan memudahkan proses berkenaan...senang keje doktor nanti...jalan dah bukak...rahim pun dah ready..serius ni aku cakap...ni aku dapat tau dari pembacaan aku pasal ivf.

sebagaimana yang dijangkakan...proses embryo transfer sangat mudah dijalankan...transfer berlaku pada hari ke-3...sel dah membelah kepada 8 sel yang sekata..alhamdulillah...semoga embryo ni berkembang dengan baik dalam rahim aku dan membesar menjadi bayi yang soleh/solehah, sihat tubuh badan dan juga akal fikiran...itu saja yang aku minta


aku diberi cuti seminggu oleh doktor...seharian aku tak turun katil...turun pun untuk solat dan buang air...tu je. minggu ni memang minggu paling getir sekali...aku kena jaga betul2 supaya embryo tu lekat dalam rahim aku...dan badan aku dapat menerima kehadiran embryo ni...keje umah memang tak buat langsung....abang buat semua...dari gosok baju, memasak, mengemas....alhamdulillah...tengok dia boleh handle semua tu...

makan pun aku kena jaga...tak boleh makan sebarang...nenas, cuka, raw shellfish macam oyster, clams and mussels tu pantang no satu...benda masam2 memang abang tak bagi aku makan...biarla orang nak kata apa pun...yang penting kali ni aku kena jaga betul2...aku tak nak amik risiko...kalau dah orang kata benda ni tak leh makan...memang terus aku tak makan...walaupun ada setengah orang kata benda tu sebenarnya tak bahaya...tapi for my case ni...aku kena very extra careful...kalau naik kete pun, abang bawak dalam 40 - 60km/j....dia memang jaga betul...dan dalam masa yang sama kami tak jemu berdoa semoga Allah jaga kandungan ini dengan baik...

minggu pertama ni...aku ada sedikit emo..biasala kan...alhamdulillah aku ni seorang muslim...aku ada Quran sebagai penenang jiwa, dan aku ada Allah untuk aku mengadu, meminta, mengharap...sebab aku tau Allah Maha Pengasih, Allah Maha Penyayang...aku mengadu...aku merintih dengan Dia, hati aku tenang...dalam keadaan macam ni, kebergantungan kepada Allah sangat2 tinggi...hanya dengan kuasaNya sahaja aku berpeluang untuk menjadi seorang ibu, dan aku redha dengan apa yang telah ditentukan untuk aku...yang aku pinta, supaya aku diberikan ketabahan dan kekuatan iman untuk menempuh segala dugaanMu...Insyallah


embryo masa hari yang ketiga...
dah ada 8 sel yang sekata

hutang ke sedekah

3:42 PM Posted In , 7 Comments »
ada sorang tukang rumah
nama dia ah lok
rumah aku ni dulu, dia la yang renovate
upah dia memang mahal skit
tapi keje ok..tip top
kat taman aku duduk ni, banyak gak umah yang dia dah renovate
so dia dah tau selok belok rumah kat kawasan ni
aku ada apa2 masalah memang panggil dia
call hari ni, esok terus datang
aritu..bumbung rumah aku bocor bahagian dining
so panggil dia repair
dia datang repair...terus balik
tak mintak duit pun
pastu...paip air yang nak ke tangki air pulak bocor
panggil dia jugak
terus datang baiki
pun terus balik jugak
tak mintak duit lagi
pastu...paip air pulak bocor kat dapur (biasa la rumah lama, paip pun lama, banyak nak kena repair)
panggil dia repair
dia terus datang repair
siap buat housekeeping kat tangki air umah aku
pun sama jugak
terus blah camtu je
tak mintak duit pun ngan kitorang
pastu baru2 ni pulak, aku nak tukar jamban
dari jamban cangkung ke jamban duduk
panggil jugak si ah lok ni pasang
jamban kitorang beli
dia tolong pasang je
pun sama jugak
blah jugak
tak mintak duit pun
bila aku tanya abang, dia kata
lifetime warranty kot
hahahahhahahah
aku takut nanti...kang dia masuk buku tiga lima siap ada bunga lagi
wa talak mampu woooo
ah lok bila lu mau angkat wa punya duit




tapi dia tak pasang lagi sinki kat umah aku lagi ni...agaknya dia tunggu semua keje dia setel kot, baru dia mintak upah

haiya...sudah banyak bulan wooooo....wa tak boleh simpan duit lu lama2

Insan yang bernama SUAMI

10:40 AM Posted In , , 4 Comments »
saya ada seorang suami

saya selalu bercerita dengan dia

saya selalu cerita macam2 ngan dia

semua kawan2 ofis saya dia kenal, walaupun ada tu dia tak penah jumpa pun

kalau saya bercerita ngan dia dalam kereta

dia salu cakap

ohhh

ahhh

ye ke

macam takde perasaan je

tapi saya tetap akan bercerita

kalau kat kedai makan pulak

kalau saya bercerita

dia selalu tak concentrate

mesti asyik 'tertengok' pompuan sexy

geram saya....

tapi saya tetap tak jemu bercerita

saya selalu jugak kongsi masalah ngan dia

kalau saya cerita masalah kat dia kan

dia terus bagi solution panjang berjela

kadang2 tu saya nak dia dengar je

saya nak dia jadi pendengar yang baik

tapi dia tetap tak puas hati

dia mesti suh saya ikut cakap dia

tensen saya dibuatnya

satu hari saya ber'YM' dengan dia

dia outstation masa tu

dan pada masa tu saya rasa sangat down under bottom of my heart

berjela2 saya luahkan perasaan kat dia

dengan harapan apa yang terbuku di hati dapat dilepaskan

tapi hanya inilah jawapan dari suami tercinta

biasala tu

hampeh...

penat saya menaip

itu saje ke saya dapat

terus saya call dia

dia pun cakap la

"abang tak tau nak cakap apa dah, kang kalau abang cakap panjang2 nanti sayang cakap abang membebel, sayang nak abang dengar je, pastu bila abang tulis, biasa la tu, sayang marah pulak....apa abang nak buat ni....huwaaaaaaaaaaaaa"


mmmmmm....senyap je la....baik cerita kat blog

kisah di suatu pagi sabtu

11:10 AM Posted In 6 Comments »
pagi sabtu yang lepas...

singgah di sebuah pasaraya...

urgent...nak beli satu barang je...

kaunter xpress tutup...

tensennnnn

terpaksa q panjang...

beratur depan aku, sorang makcik tua yang bongkok hampir 90 darjah

troli dia penuh ngan barang

ada dua bungkus beras

satu 10kg, satu lagi 15kg

aku menolong sekadar mampu

yang berat2 tu aku mintak tolong orang belakang aku angkatkan

time nak bayar, terketar2 tangan makcik tu kuarkan duit dari purse dia

memang kesian tengok

cik cashier tanya,

"mana anak mak cik"

makcik tu jawab,

"ada...tunggu dalam kete"


dalam hati aku


"h****m j****h punya anak"


sanggup ek dia buat camtu kat mak dia...sian makcik tu...terbongkok2 beratur, tolak troley, sib baik ada yang baik hati tolong tolakkan troley makcik tu sampai ke kete anak yang tengah sedap menunggu dalam kete dengan penuh senang hati



berdoalah...jangan la kita diperlakukan macam tu suatu hari nanti...

TWILIGHT

7:56 AM Posted In , , , 4 Comments »

i finished reading this



i've just watched this




now i'm reading this

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

AND I'M ADDICTED TO




Lactose intolerance or milk allergy

11:44 AM Posted In 2 Comments »

what is lactose intolerance?


Lactose intolerance is the inability to metabolize lactose, a sugar found in milk and other dairy products, because the required enzyme lactase is absent in the intestinal system or its availability is lowered. It is estimated that 75% of adults worldwide show some decrease in lactase activity during adulthood.


AND

what is milk allergy?


Milk allergy is a food allergy adverse immune reaction to one or more of the proteins in cow's milk. Milk allergy is the most common food allergy in early childhood. It affects somewhere between 2% and 3% of infants in developed countries, but approximately 85-90% of affected children lose clinical reactivity to milk once they surpass 3 years of age.


and what's the difference between them?


Milk allergy is a food allergy, an adverse immune reaction to a food protein that is normally harmless to the non-allergic individual. Lactose intolerance is a non-allergic food sensitivity, and comes from a lack of production of the enzyme lactase, required to digest the predominant sugar in milk. Lactose intolerance is not actually a disease or malady. Adverse effects of lactose intolerance occur at much higher milk consumption than adverse effects of milk allergy.


dan ape kene mengena ngan aku?????


dah dua minggu aku cirit birit minum susu lembu, and aku ingat aku ni dah kena lactose intolerance, pastu tanya pada yang pakar dan dia kata sepatutnya tak, then rupanya aku minum susu yang dah expired la...abis satu tin susu aku buang....skang ni dah ok dah...takde lagi muntah2 ngan cirit birit lepas minum susu....hehehehehhehe

Doa

9:21 AM Posted In , , 9 Comments »
bersawang dah rupanya...mana la tuan rumah ni..dah lama hilang..merajuk ke

bukan merajuk..cuma mood nak menulis tu takde...emotionally and mentally tak berapa stabil..mudah sangat tersentuh...cepat sangat airmata ni mengalir..rasa nak dok sorang2 je..tak nak jawab call..tak nak sembang ngan sape2 pun...cukupla aku mengadu dengan Tuhan apa yang aku rasa kalau itu memberi ketenangan pada aku..tapi sampai bila aku nak macam ni..sampai bila aku nak merintih dengan nasib diri ni..ada orang lain lagi teruk pada aku...aku tak bersyukur ke? kenapa aku masih lagi bersedih...kenapa aku masih lagi rasa rendah diri..kenapa airmata ni jadi peneman setia aku..

bila sorang2 macam ni..kata2 mak sentiasa jadi peneman

berdoa yam..berdoa...jangan putus asa dengan Allah..Dia sayang kita semua yam..ini semua dugaan dari Dia untuk kita semua..bukan dugaan untuk yam sorang..tapi dugaan untuk mak jugak...mak selalu doakan yang terbaik untuk anak mak..

bila hubby tengok aku bersedih..dia selalu cakap...

bukan kita je yang susah camni...ramai lagi yang macam kita..sekurang2nya kita ni ada jugak harapan dan peluang nak dapatkan zuriat...bila kita rasa kita sedih, ada orang lain yang lebih sedih dari kita, yakin dengan Allah, insyallah abang percaya ada rezeki untuk kita nanti

aku tau, jauh dalam lubuk hati dia, dia pun sama sedih ngan aku, tapi dia lelaki dan dia tak suka tunjukkan rasa negatif tu depan aku..dia cakap camtu sebab nak pujuk hati dia sebenarnya

sekarang ni aku berdoa dan berdoa semoga percubaan kali keempat ni ada hasilnya...Insyallah

Dr. Mad pesan...berdoa banyak2 ye Mariam...doa banyak2

Mak pesan...lepas ni jangan mop lantai...kerja hang berdoa dan berdoa je

Abang pesan...dont worry...i'm going to take care of everything...baca je Quran tu..buat penenang hati

dan aku tau dan aku tak payah nak suruh pun, korang pun selalu doakan yang terbaik untuk aku kan...aku terharu sangat dapat kawan macam korang semua...

terima kasih semua...i love u all..i mean it

Kantoi

2:08 PM Posted In , 2 Comments »
i really love this song...

so sweeeet maaaa

by Zee Avi

let's sing along


Bukit Merah Laketown Resort:: Part 1

8:50 PM Posted In , 3 Comments »
sebenarnya dah lama gak la aku nak update pasal percutian aku ke bukit merah ni, tapi tak ter'update'...banyak la pulak kisah lain yang menyusul..so aku akan cerita start perjalanan aku dari Kuantan-Grik-Bukit Merah-Grik-Kuantan.

sebenarnya aku balik kampung dulu, amik mak aku kat sana...adik badik aku yang lain tak dapat nak join skali, masing2 ada hal...ye la lagipun aku tak plan pun nak cuti2 ni....alang2 Doc Mad postpone akunyer ivf itu ari, aku pun amik kesempatan bawak anak2 angkat g bercuti kat Perak ni...diorang pun tak penah sampai sana dan dalam masa yang sama aku ajak mak aku skali

29/5/09

Mr KA-I ada meeting kat KLCC pagi tu, so aku g KL petang tu, angkut 3 badik ni kat cherating. lepas abis keje, aku terus zuppp ke kl, dalam kul 730 kot dah sampai klcc...budak2 ni sungguh impressed tengok menara berkembar itu...so we had our dinner kat food court klcc, tak leh lelama kat situ, sebab perjalanan masih jauh lagi ke Grik tu...so the kids were very excited. this was their first time going to Perak. kitorang gerak dari kl dalam kul 830, so sampai kat umah aku dalam kul 1 pagi...sian budak2 tu..tak biasa jalan jauh..lembik memasing bila sampai umah.

30/5/09

disebabkan sampai umah awal pagi, so memasing bangun lambat...lagipun mak aku ada kenduri nak kena attend pagi tu kejap, so kitorang gerak dalam kul 12.30 tghari...perjalanan dari umah aku ke Bukit Merah ni amik masa dalam sejam je...tak la jauh sangat dan tak la dekat sangat..

sebabkan jalan bengkang bengkok, budak2 ni tak tahan, ada yang pening, ada yang rasa nak muntah2...so kitorang berenti jap solat kat masjid Bukit Merah ni


mak aku tengah dok picit kepala Nurul, tapi kakak si Nurul ni plak yang over excited

pastu tak sampai lima minit dah sampai bukit merah laketown resort...dekat je rupanya...kitorang terus check in...masuk bilik, terus tukar baju..sebab semua tak sabar nak main air...gambar masa kat water park tak amik sebab masing2 nak mandi


Suria apartment - kitorang dok sini 2 malam...okla bilik dia..2-room apartment

tengah beratur masuk water park..dalam water park tarak gambar...semua pakat nak main ayaq

so lepas mandi tu, kitorang singgah jap kat fish spa...alang2 basahkan...elok jugak rendam kaki kat sini...bagi ikan sel2 mati kat kaki tu

nurul n afiq kegelian

biasala aku..kalau tak jerit tak sah...abis satu kedai nengok aku jerit

abang jugak yang cool je bila ikan gigit kaki dia

malam lepas maghrib, kitorang kelaparan, makan kat gerai bawah resort tu je...lepas makan terus je ke zoo taiping..gigih jugak tu nak pegi...gamble je sebenarnya...sebab dah lewat kan, takut zoo dah tutup, alhamdulillah kitorang sampai dalam kul 10 malam, rupanya malam minggu tutup kul 12, so ada la masa lagi kitorang merayau kat dalam zoo tu

ramai gak yang nak nengok menatang malam2 ni

nurul muka seposen

awatnya yang masam dua beranak ni

mengantuk bebenor budak kecik ni

banyak tram car dalam zoo ni...so takde la lama sangat nunggunyer

siannnnn....masing2 cam kene paksa je nengok menatang kat sini

selesai sudah lawatan ke zoo...masing2 tak sabar carik bantal..huhu

to be continued in Part II

Rindu Hatiku Tidak Terkira

8:59 PM Posted In , , 1 Comment »
dah lama tak posting jiwang2 kat abang....video ni untuk abang yang kejauhan di sana...semoga bertemu jumaat nanti...tunggu tau






notakaki: suka sangat sore Liza Hanim masa ni...sungguh manja gituuuuu

tagged by Tini

10:05 PM Posted In 0 Comments »

1.siapa name teman hidup anda?
Khairul Ariff Ibrahim

2.berikan 3 sbb anda pilih dia
a) dia pilih aku dulu
b) dia dah angau abis dah ngan aku masa tu
c) cukup sifat sebagai seorang lelaki


3.sebab tertentu anda sayang sangat same dia
kelako bangat

4.senaraikan 3 perkare yg anda buat bile rindu pada dia
1) Call

2) sms

3) cakap "abangggggg...jommmmm"...hehehehe


5.berikan ciri ciri fizikal yang ade pada die
1) Tall
2) Dark
3) Macho siotttttt.....muahahhahahaha

6.ape yg kamu buat jika ex-couple dia tibe2 contact dia
bertukar menjadi naga kuar api

7.apa pendapat kamu dalam memilih pasangan
yang penting dia sayang kita


8)sape sasaran tagged ni
sape2 yang nak buat silakan

isi minyak....huwaaaa!!!

10:47 PM Posted In , 4 Comments »
tak suka isi minyak

benda yang paling benci bila tengok ni


kalau tak isi boleh tak

kete jalan tak

ataupun ada tak sesapa nak cipta tangki minyak kete
yang boleh auto reload macam kad touch n go



dan sebenarnya


esok pagi kena kuar keje awal skit...
kene isi minyak dulu
tadi balik keje berangan...
tup tup dah sampai umah...


huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!





sad day

9:18 PM Posted In , 11 Comments »
aku tak tau macam mana nak mula...hati aku memang sedih...tapi aku redha atas segala yang Allah duga atas aku..Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya ini...

masa umo aku 16 tahun, aku dah ada sakit buah pinggang, nephrotic syndrome...hospital macam rumah kedua aku...dalam setahun lebih sekali aku masuk wad...masa belajar aku memang struggle..kat mana aku belajar, mesti aku masuk wad kat sana..aku first admitted kat hospital kajang..dua minggu aku kat situ...pastu diorang hantar aku g kl...seminggu kat sana, alhamdulillah..aku dah boleh balik rumah dan boleh sekolah macam biasa...kiranya dekat sebulan aku tinggalkan sekolah...banyak benda nak kena catch up masa tu...tapi cikgu dan kawan2 banyak bantu aku..syukur aku dapat cikgu2 dan kawan2 yang baik camtu...kalau tak silap aku...masa aku form 4 n form 5, 3 kali kot aku admitted, kurang2 seminggu aku dok sepital...korang boleh bayangkan macam aku belajar dulu kan...kajang-kl-kajang-sepital..pastu masuk wad

masa kat matrik pun sama, masa kat ukm pun sama...aku dah biasa dah kuar masuk sepital ni..tapi alhamdulillah...aku dah sembuh sepenuhnya...kuasa Tuhan...dengan minum air daun misai kucing 3 kali, terus sakit aku hilang....memang miracle..doktor sendiri pun terkejut...syukur alhamdulillah

ini bunga misai kucing...macam misai kucing tak..daun dia tu buat ubat

setiap pasangan yang berkahwin pasti ingin kan zuriat kan...macam tu jugak aku...dulu aku keje site...bos aku tak bagi aku pregnant, tapi aku peduli hapa...aku tak planning pun..tapi still takde rezeki jugak..pastu aku pindah kuantan...dok kat site jugak...sekali lagi, bos aku kata kat aku, mariam, u jangan pregnant, nanti susah projek kita nanti sapa nak jaga...tapi aku tak peduli, aku buat bodo je...tapi still rezeki takde...so aku pikir masak2...aku nak berenti...ye kawan2...actually this is the main reason i tukar job tu lecturer. tak sanggup aku nak dengar orang tak bagi aku pregnant..

walaupun gaji kecik, tapi aku happy keje sini..best..kawan2 best...tu yang penting..aku dah start jumpa gynae..dipendekkan citer...i cannot conceive normally...the only way i can get pregant is tru ivf procedure..aku sedih...sesedihnyer...thank God, hubby sentiasa di sisi...pernah aku utarakan agar dia kawin lain, dia tak layak untuk aku...ikhlas ni aku cakap, walaupun pedih..tapi dia kata it's not fair to me, dia janji ngan aku, selagi dia takde anak ngan aku, dia takkan cari yang lain..(weiii kalau ko dah anak ngan aku tak yah la carik lain)...sempat lagi dia bergurau masa aku tengah serius dan dalam kesedihan...itula dia Khairul Ariff Ibrahim...tak tau masa bila dia ni serius.

so kitorang ni berubat dah banyak tempat...asal ada orang cakap orang ni leh tolong ubatkan..kitorang akan pegi...hatta ke Benut sekalipun..so tradisional dah tak leh nak jalan lagi dah, kitorang decide to do ivf jugak...so bertemu la jodoh kitorang dengan Dr. Mad...he's very nice person and cute some more...hehehhehe

1st ivf we did under Dr. Moc supervision, and Dr. Mad masa tu masih lagi kat HUKM...so we met him there to do ovum pick up (ooctye retrieval)....unfortunately all the eggs were overmatured and cannot be fertilized...yes...i was very sad...frankly i want to blame Dr. Moc...but what else can he do...and he only human and not his fault pun, it's God will and actually infertility not really his expertise.

2nd ivf. Dr Mad dah ada kat kuantan..dengan baik hatinya...dia bagi kitorang ubat free...the ubat saje cost about 2k...masa ni buat banyak cycle...telur kecik2 je...tak besar pun...cycle yang ke3 dia increase dose, so dapat la telur yang ok..then again we have to go to HUKM to complete the ivf procedure, sebab kat Kuantan mana leh buat ivf..kali ni Prof H yang buat...dapat la transfer satu embryo yang berkualiti tinggi...we were very happy at that time...balik kuantan, Dr Mad monitor, sampai la minggu yang ke5, aku sakit perut lain macam, tengok2 ada bleeding macam period...i was so sad...tomorrow early in the morning i call Dr. Mad, dia check, tengok dah takde dah apa2 kat uterus aku...masa ni memang sedih sangat...aku amik mc dua hari untuk tenangkan fikiran

3rd ivf. kali ni buat semua kat kuantan, aku jumpa Dr Mad lagi, this time ubat kena beli, tapi professional fee tak yah bayar...so duit ubat tak sampai 3k..alhamdulillah...mulia sungguh hatimu..masa ovum pick up, diorang bagi sedation, tapi aku sedar but tak rasa sakit, cuma tak leh nak bukak mata je...dan dapat la dua biji telur...dan dua telur ini disenyawakan dengan menggunakan dua kaedah, satu IVF dan satu lagi ICSI. IVF ni kita biarkan sperm reach the ovum by itself tapi ICSI ni pulak, embryologist akan pilih the best sperm to be injected to the ovum...ni kira macam confirm persenyawaan berlaku...for my case, yang ICSI tak fertilized, but IVF tu pulak yang jadi, tapi abnormal la pulak, not advisable to transfer to my womb..takut nanti berlaku keguguran atau anak yang lahir nanti tak cukup sifat...doktor cakap yang IVF tu macam ada two sperm masuk dalam one ovum at one time, dan sel tu membelah tak sekata...so kita ikut nasihat pakar...takde embryo transfer....sadddd...bukan rezeki kami lagi...Allah lebih tahu

iktibar yang boleh diambil, kita hanya merancang Tuhan yang menentukan, percaya pada Allah dan redha dengan apa yang diberiNya...semoga dengan dugaan ini akan menambah keimanan aku kepadaNya..dan aku takkan sekali2 mengalah, aku akan terus berusaha selagi daya. terima kasih atas semua doa kalian, i really appreciate it


kalau tak paham pasal ivf google sendiri ye...nanti kalau aku rajin aku citer la detailnyer

free hair

6:53 PM Posted In , 7 Comments »
yang...amik kan abang tu

apadia

tu...abang punya tu

ye la apadia

ala...yang tu la...abang nyer free hair

???????????????

ishhh...abangnyer hands free la....hehehehehehe

laaaa...baru nak carik rambut pelsu abang...hehehehe


salu sangat ter'slip' tongue

Macam2 Hal

2:27 PM Posted In , 8 Comments »
ada orang tu kan

kalau kat rumah minum air masak mesti dalam clear glass, tak mo dalam mug ke cawan ke, air tu jadi tak sedap.. tapi kalau kat luar umah dia minum air masak dalam tumbler atau botol mineral water tak pe la pulak

pastu tak suka buah-buahan dalam dalam nasi, sebagai contoh tak suka nasi goreng nenas, pajeri nenas atau nasi minyak yang letak kismis...pizza yang ada campur nenas pun dia tak suka, tapi kalau makan nenas je okla pulak

kalau kat kedai makan, dia akan prefer ulam kampung dari sayur, tapi kalau kat umah dia suka masak sayur dan tak penahnyer la makan ulam2 ni

dia suka makan toge, tapi kalau toge tu ada dalam mee sup ke mee kari ke memang potong stim

dia ni pun suka jugak makan sayur, tapi kalau sayur tu dalam masakan bergoreng, seperti nasik goreng or mee goreng, sayur yang ada dalam tu mesti dia tolak tepi

dia ni pun suka gak makan timun, tapi kalau jumpa timun kat nasi ayam, sori naik lori ye, memang dia tak sentuh timun tu

mengada2 betul kan dia ni...sape la dia tu... tapi so far yang aku kenal dia ni memang suka makan...dia memang enjoy food, dan sebenarnya dia ni tak la cerewet pun bab makan, jangan bagi dia rebung cukupla, dia tak tahan la bau tu...(no offense ye bagi penggemar rebung)


itula dia entry merapu pasal dia, kenali la dia tu, dia baik dan boleh tahan kiut jugak...hehehhehe

hepi belated birthday

11:29 PM Posted In , , , 10 Comments »

ha amik ko...500gb tu...ko nak simpan beribu movie n series pun boleh....so lepas ni nak khatam desperate, grey's, heroes n smallville...yuhuuuu...tq abang for this kiut gift


13 june yang lepas genap la umur aku 34 tahun..dah tua dah pun...i only love numbers when it comes to money, tapi bila masuk bab umo, bab nak sambut anniversary adalah perkara yang paling pedih hendak aku bilang...aku masih lagi bercouple, tiada orang 'ketiga' yang menganggu gugat kebahagian kami..alhamdulillah hidup aku masih lagi bahagia walaupun kehadiran orang 'ketiga' itu sangat2 dinantikan...dah lama aku menunggu, menanti dengan penuh sabar dan harapan...tapi aku tetap bersyukur dengan dugaan Allah ni...Dia Maha Mengetahui....dan aku sangat2 bersyukur ke hadrat Allah kerana mengurniakan seorang lelaki yang sangat2 memahami diri aku ni...yang sangat2 bersabar dan sentiasa setia berada di sisiku...alhamdulillah...syukur ku tak terhingga kepadaNya..

tahun ni takde surprise untuk aku, sebab aku tak berapa semangat sangat nak sambut birthday kali ni...tak tau la kenapa...biasa2 je rasanya..mungkin ada perasaan lain yang mendahului rasa excited aku ni..tak tau la..kadang2 diri sendiri pun tak dapat nak mentafsirkan apa yang aku rasa..perasaan tu bercampur baur...tak tau apa yang difikirkan..kadang2 rasa seolah2 hilang semangat nak kerja...hilang semangat nak belajar...tapi aku gagahkan juga hati ni...lawan jugak semua rasa negatif tu...aku cuba kuatkan semangat..hanya pada Dia aku mengadu, merintih....sebab hanya Dia saja yang memahami apa yang terbuku dalam hati ni...

orang tua kata kalau ikut hati, mati, kalau ikut rasa, binasa, so turutilah akal fikiran yang waras..dengan akal fikiran ni jugakla sekali lagi aku memanjatkan rasa syukur aku yang tak terhingga kepadaNya, sebab bukan aku sorang je yang bernasib sebegini, ramai lagi kat luar sana yang senasib dengan aku, malah lebih lagi...aku ni sekurang2nya berduit jugak la (duit mu duit ku jua) , ada tu yang Tuhan uji lebih lagi, dengan kekurangan yang sedia ada, Tuhan uji pulak dengan kesempitan hidup, ada tu pulak kesihatan yang tidak berapa mengizinkan, ada tu secara saintifik or logik akal memang takde harapan langsung untuk menikmati pemberian Tuhan yang besar ini melainkan hanya dengan izinNya saja...sekali lagi aku bersyukur sangat2...alhamdulillah..cuma yang aku pinta, diberikan ketabahan dan kekuatan untuk aku hadapi hidup ini..

hidup ini penuh dengan soalan...dah banyak soalan yang mampu aku jawab dengan senyuman sahaja...tak terkata dan tak terluah...tapi ada juga yang meminta anak dari aku yang mungkin bakal lahir melalui kaedah ivf...pelik kan...kejam sungguh bunyinya tu...sedangkan aku sendiri tak punya anak lagi, apatah lagi nak memberinya kepada orang lain...dan selama ini pun aku tak pernah meminta anak dari orang lain, walaupun anak dia ada 3 13 sekalipun..agaknya manusia2 ni ingat kaedah ivf ni senang kot nak dapat anak 2 3, so boleh sedekah anak2 tu kat orang lain...sedangkan aku sendiri dah lalui kaedah ni 2 kali, tapi masih lagi tidak membuahkan hasil...hanya Tuhan saja yang tau perasaan aku waktu tu...dan aku masih lagi berharap semoga ada sinar kebahagian itu nanti

aku akan berusaha selagi aku mampu, aku takkan jemu...Insyallah...doakan yang terbaik untuk aku ye..

HAMPEHHHHHHSSSSS

3:50 PM Posted In , 6 Comments »
pagi ni, my beloved hubby hantar aku g keje..


uish yam sape tu (terbeliak biji mata macam la minah tu topless)

student...(nada nyampah)

masa student kurus2 je, dah kawin semua gemuk macam yam




HAMPEHHHHHHSSSSS

Kaki la pulak

10:30 AM Posted In 2 Comments »

lepas satu satu..mula2 sakit kepala, pastu sakit gigi, skang kaki la pulak...tu la banyak sangat berjalan, dari Miri ke Taiping pastu ke Melaka...kaki la yang jadi mangsanya...nak mintak tolong elly urut, minah ni cuti la pulak seminggu, sib baik terpeleot sebelah kiri je, jalan pun terhencut2..nak drive pun tak leh ni...adoyaiiii...sape leh tolong urut ni, aku banje le nanti...kalau g buat refleksi pun ok gak ni..mmmmm

Aduh Sakit Kepalaku

9:28 AM Posted In 2 Comments »

aku sakit kepala dah lama dah...start 10/5/2009 (mak aiii...detailnya...jam berapa tak ingat ke)..sampai skang kepala aku masih lagi nyut nyut..aku dah mintak tolong elly urutkan (minah ni memang pandai bab urut mengurut ni)..pun tak jalan gak..pastu aku g spa..from head to toe aku servis..letih badan hilang..kepala masih lagi dok sakit...pastu aku g saloon lak..cuci rambut..pun takde kesan gak...bertambah sakit lagi adala...mula tu aku risau gak, mana la tau aku ni ada darah tinggi ke, high kolestrol ke...tapi masalahnya sakitnya sebelah kepala je..cam migraine la...bangun pagi rasa berat sangat..tapi dalam masa yang sama aku selsema..so fine la kan..maybe aku sakit ni sebab flu kot, so tak yah la nak risau high blood pressure ke high cholestrol ke..sebabnya aku dah check dah cholestrol aku aritu, normal je..

alih2 nak jadi cerita semalam, aku try nak baring...tetiba aku rasa gigi geraham aku yang kat sebelah atas kiri rasa berdenyut seiring sejalan dengan kepala aku yang sebelah kiri yang sakit itu...adakah aku sakit gigi?jeng jeng jeng...benda yang paling aku takut sekali...orang kata sakit gigi memang siksa...adoyaiiii...mak sakit gigi ke...aku pun terus panggil, abang!!!, abang raba2 gigi aku tu (abang tak geli ke?)..dia pun dengan konfidennyer bagitau..gigi ko berlubang la...ish biar betik...apalagi kepala ku rasa semakin berdenyut nyut...dok memikirkan camne la kalau gigi aku kena cabut ni...ish ish..

pastu tetiba je laki aku bangun tido dia pun terus cakap, makan minum rasa ngilu tak, aku cakap ok je, geraham bungso nak tumbuh la tu, kalau gigi berlubang mana boleh makan bertambah2...minum air bergelen2....hehehehehehehehehe...betul gak kan...geraham bongsu nak tumbuh la tu, laki aku raba lagi gusi aku...dia kata bengkak....

sakit tak kalau geraham bongsu nak tumbuh...aku dah seram dah ni...huhuhu

Cuti2 Malaysia

7:06 PM Posted In , 4 Comments »
berjalan aje aku nih..tak reti ke dok diam2 kat umah tu..pastu ngadu..badan penat la..nak g spa, duit dah kopak dah ni..cukup2 makan je sampai hujung bulan ni..

actually aku baru je balik dari Bukit Merah Laketown Resort...aku plan last minit g BMLR ni..lepas Dr. M postpone aku nyer aii vee eff...suppose i do the aii vee eff tu last month kat HUKM, tapi since kat UIA dah nak siap dah dia nyer bilik semua, so postpone ke this month, takpe, banyak hikmahnyer postpone ni...aku leh balik kampung...bawak budak2 tu jalan cuti skolah ni..kira serampang dua mata la ni...

apa??nak tau kesah Bukit Merah ke...nanti la aku citer next n3 ek...malas nooo mak yam nak upload gambo...kang kalau rajin malam kang mak yam buat ye

tunggu kisah selanjutnya....

Hepi Mother's Day

10:59 PM Posted In , 5 Comments »
mmmm...what's inside huh....


Selamat Hari Ibu!!!! eh..dah lepas dah eh...sorila ye...lambat la n3 ni kuar kan...almaklumla diri ini belum lagi bergelar seorang ibu..tapi walaupun camtu, aku dapat gak present sempena hari ibu ni..sape lagi kalau bukan Nurul yang bagi kat aku..dah dua tahun dah aku dapat hadiah hari ibu ni...last year aku dapat tudung...this year aku dapat ini...

stroberi lagi...nampak cam tempting je nak makan...tapi apakan daya..itu hanyalah brooch yang perlu disematkan di tudung itu..huhuhu

hadiah ni baru je dapat semalam, sebabnya aku baru je berkesempatan g umah dia semalam...mana taknya dok sibuk jalan sana sinun...lupa la pulak anak sorang ni...hehehehehe

so to all mothers out there..hepi mother's day and wish me to be a mother one day....Insyallah

Maya Hotel

2:56 PM Posted In , 15 Comments »
lepas je sampai KLIA, kitorang terus check-in kat Maya Hotel, KL. Sebabnya, abang masih ada lagi keje kat KL, dia nak buat selection untuk budak2 kat KL pulak petang tu.

sebenarnya dah lama dah nak citer kat korang pasal Maya Hotel ni, tapi tak berkesempatan. kunjungan aku ke Maya Hotel ni adalah kali yang ke-4. aku memang dah selesa dok sini kalau datang kl. dah penah dah dok hotel yang lain, tapi Maya jugak tetap di hati (selagi petronas bayar bil hotel, kalau tak dok kat selesa inn je la...selesa inn pun ok la for bajet hotel, nanti aku citer ek pasal selesa inn pulak...hehehhehehe)

Why Maya Hotel?
  • dekat ngan KLCC
  • hotel cantik, resort based walaupun tengah2 KL
  • ada hydrotherapy pool
yang spesel tu hydrotherapy pool la, it is heated pool with warm jets. these jets aim neck, shoulder and whole body for a relaxing massage. macam ko pegi massage tapi guna high pressure jet ni la. memang relaxing dan hilang segala letih kalau ko dok berendam dalam pool ni. in the meantime, korang boleh gak swim dalam pool ni. kat dalam pool ni pun korang leh buat reflexology, sebab ada jet datang dari lantai pool yang target ke kaki kita. sape yang banyak toxic cam aku ni leh rasa gatal2 kalau lama korang biar jet tu massage kaki korang tu. kalau korang nak massage satu badan pun boleh. pool ni macam jakuzi la, tapi in a bigger capacity and size. aku memang rekemen sangat2 korang stay kat sini. berbaloi2. ada steam bath lagi kat dalam toilet kat pool ni. sangat sesuai sapa yang ada masalah sinus. selain dari tu, korang boleh guna gym for free and from 9-11 pm ada light supper kat sky lounge. try la dok sini, it's worth for your money.

view from corridor

sangat best dapat urut bahu n tengkok

water jet kat sini untuk whole body

macam apartment kan

hotel entrance, view from corridor

love the coffee bar concept

c-tru bathroom...sooo sexy u..boleh main hide n seek...perasan tak curtain tu kat luar

view from our room




notakaki: maya tak bayar aku ek for this free advertisement...ikhlas dari hati aku menulis ni

Miri: Day 3

8:54 PM Posted In 6 Comments »
17/5/09 - hari ketiga aku di Miri...nak balik dah pun..flight kul 1125...so bajet sampai airport dalam kul 1030 la...so sempat lagi kalau nak rembat apa2 sebelum balik semenanjung ni..

pepagi lagi kitorang kuar g bekpes kat Kaya Toast...mmmm...sedap...kat depan hotel je tempat makan tu..kedai ni di rekemen oleh waiter Sajian Warisan Restoran...baik sungguh budak itu..

perfect half-boiled egg

muka stim dapat telur



lepas tu terus check out n kitorang g Miri Handicraft...ada colouring contest rupanyer...ingatkan budak2 je yang masuk bertanding, rupanya mak budak pun ada gak...so kat sini aku rembat beg satu n kayu alas meja makan...selagi boleh membeli, aku beli je la...



pastu terus ke airport, pulang balik kete..lepak2 kat airport...flight delay maaaa..kul 12 baru dapat take off...

we're leaving on a jet plane
dont know when we'll be back again







notakaki:
aku muntah dalam flight...ishhh...dasar kampungan sungguh