Kantoi

2:08 PM Posted In , 2 Comments »
i really love this song...

so sweeeet maaaa

by Zee Avi

let's sing along


Bukit Merah Laketown Resort:: Part 1

8:50 PM Posted In , 3 Comments »
sebenarnya dah lama gak la aku nak update pasal percutian aku ke bukit merah ni, tapi tak ter'update'...banyak la pulak kisah lain yang menyusul..so aku akan cerita start perjalanan aku dari Kuantan-Grik-Bukit Merah-Grik-Kuantan.

sebenarnya aku balik kampung dulu, amik mak aku kat sana...adik badik aku yang lain tak dapat nak join skali, masing2 ada hal...ye la lagipun aku tak plan pun nak cuti2 ni....alang2 Doc Mad postpone akunyer ivf itu ari, aku pun amik kesempatan bawak anak2 angkat g bercuti kat Perak ni...diorang pun tak penah sampai sana dan dalam masa yang sama aku ajak mak aku skali

29/5/09

Mr KA-I ada meeting kat KLCC pagi tu, so aku g KL petang tu, angkut 3 badik ni kat cherating. lepas abis keje, aku terus zuppp ke kl, dalam kul 730 kot dah sampai klcc...budak2 ni sungguh impressed tengok menara berkembar itu...so we had our dinner kat food court klcc, tak leh lelama kat situ, sebab perjalanan masih jauh lagi ke Grik tu...so the kids were very excited. this was their first time going to Perak. kitorang gerak dari kl dalam kul 830, so sampai kat umah aku dalam kul 1 pagi...sian budak2 tu..tak biasa jalan jauh..lembik memasing bila sampai umah.

30/5/09

disebabkan sampai umah awal pagi, so memasing bangun lambat...lagipun mak aku ada kenduri nak kena attend pagi tu kejap, so kitorang gerak dalam kul 12.30 tghari...perjalanan dari umah aku ke Bukit Merah ni amik masa dalam sejam je...tak la jauh sangat dan tak la dekat sangat..

sebabkan jalan bengkang bengkok, budak2 ni tak tahan, ada yang pening, ada yang rasa nak muntah2...so kitorang berenti jap solat kat masjid Bukit Merah ni


mak aku tengah dok picit kepala Nurul, tapi kakak si Nurul ni plak yang over excited

pastu tak sampai lima minit dah sampai bukit merah laketown resort...dekat je rupanya...kitorang terus check in...masuk bilik, terus tukar baju..sebab semua tak sabar nak main air...gambar masa kat water park tak amik sebab masing2 nak mandi


Suria apartment - kitorang dok sini 2 malam...okla bilik dia..2-room apartment

tengah beratur masuk water park..dalam water park tarak gambar...semua pakat nak main ayaq

so lepas mandi tu, kitorang singgah jap kat fish spa...alang2 basahkan...elok jugak rendam kaki kat sini...bagi ikan sel2 mati kat kaki tu

nurul n afiq kegelian

biasala aku..kalau tak jerit tak sah...abis satu kedai nengok aku jerit

abang jugak yang cool je bila ikan gigit kaki dia

malam lepas maghrib, kitorang kelaparan, makan kat gerai bawah resort tu je...lepas makan terus je ke zoo taiping..gigih jugak tu nak pegi...gamble je sebenarnya...sebab dah lewat kan, takut zoo dah tutup, alhamdulillah kitorang sampai dalam kul 10 malam, rupanya malam minggu tutup kul 12, so ada la masa lagi kitorang merayau kat dalam zoo tu

ramai gak yang nak nengok menatang malam2 ni

nurul muka seposen

awatnya yang masam dua beranak ni

mengantuk bebenor budak kecik ni

banyak tram car dalam zoo ni...so takde la lama sangat nunggunyer

siannnnn....masing2 cam kene paksa je nengok menatang kat sini

selesai sudah lawatan ke zoo...masing2 tak sabar carik bantal..huhu

to be continued in Part II

Rindu Hatiku Tidak Terkira

8:59 PM Posted In , , 1 Comment »
dah lama tak posting jiwang2 kat abang....video ni untuk abang yang kejauhan di sana...semoga bertemu jumaat nanti...tunggu tau






notakaki: suka sangat sore Liza Hanim masa ni...sungguh manja gituuuuu

tagged by Tini

10:05 PM Posted In 0 Comments »

1.siapa name teman hidup anda?
Khairul Ariff Ibrahim

2.berikan 3 sbb anda pilih dia
a) dia pilih aku dulu
b) dia dah angau abis dah ngan aku masa tu
c) cukup sifat sebagai seorang lelaki


3.sebab tertentu anda sayang sangat same dia
kelako bangat

4.senaraikan 3 perkare yg anda buat bile rindu pada dia
1) Call

2) sms

3) cakap "abangggggg...jommmmm"...hehehehe


5.berikan ciri ciri fizikal yang ade pada die
1) Tall
2) Dark
3) Macho siotttttt.....muahahhahahaha

6.ape yg kamu buat jika ex-couple dia tibe2 contact dia
bertukar menjadi naga kuar api

7.apa pendapat kamu dalam memilih pasangan
yang penting dia sayang kita


8)sape sasaran tagged ni
sape2 yang nak buat silakan

isi minyak....huwaaaa!!!

10:47 PM Posted In , 4 Comments »
tak suka isi minyak

benda yang paling benci bila tengok ni


kalau tak isi boleh tak

kete jalan tak

ataupun ada tak sesapa nak cipta tangki minyak kete
yang boleh auto reload macam kad touch n go



dan sebenarnya


esok pagi kena kuar keje awal skit...
kene isi minyak dulu
tadi balik keje berangan...
tup tup dah sampai umah...


huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!





sad day

9:18 PM Posted In , 11 Comments »
aku tak tau macam mana nak mula...hati aku memang sedih...tapi aku redha atas segala yang Allah duga atas aku..Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk hambaNya ini...

masa umo aku 16 tahun, aku dah ada sakit buah pinggang, nephrotic syndrome...hospital macam rumah kedua aku...dalam setahun lebih sekali aku masuk wad...masa belajar aku memang struggle..kat mana aku belajar, mesti aku masuk wad kat sana..aku first admitted kat hospital kajang..dua minggu aku kat situ...pastu diorang hantar aku g kl...seminggu kat sana, alhamdulillah..aku dah boleh balik rumah dan boleh sekolah macam biasa...kiranya dekat sebulan aku tinggalkan sekolah...banyak benda nak kena catch up masa tu...tapi cikgu dan kawan2 banyak bantu aku..syukur aku dapat cikgu2 dan kawan2 yang baik camtu...kalau tak silap aku...masa aku form 4 n form 5, 3 kali kot aku admitted, kurang2 seminggu aku dok sepital...korang boleh bayangkan macam aku belajar dulu kan...kajang-kl-kajang-sepital..pastu masuk wad

masa kat matrik pun sama, masa kat ukm pun sama...aku dah biasa dah kuar masuk sepital ni..tapi alhamdulillah...aku dah sembuh sepenuhnya...kuasa Tuhan...dengan minum air daun misai kucing 3 kali, terus sakit aku hilang....memang miracle..doktor sendiri pun terkejut...syukur alhamdulillah

ini bunga misai kucing...macam misai kucing tak..daun dia tu buat ubat

setiap pasangan yang berkahwin pasti ingin kan zuriat kan...macam tu jugak aku...dulu aku keje site...bos aku tak bagi aku pregnant, tapi aku peduli hapa...aku tak planning pun..tapi still takde rezeki jugak..pastu aku pindah kuantan...dok kat site jugak...sekali lagi, bos aku kata kat aku, mariam, u jangan pregnant, nanti susah projek kita nanti sapa nak jaga...tapi aku tak peduli, aku buat bodo je...tapi still rezeki takde...so aku pikir masak2...aku nak berenti...ye kawan2...actually this is the main reason i tukar job tu lecturer. tak sanggup aku nak dengar orang tak bagi aku pregnant..

walaupun gaji kecik, tapi aku happy keje sini..best..kawan2 best...tu yang penting..aku dah start jumpa gynae..dipendekkan citer...i cannot conceive normally...the only way i can get pregant is tru ivf procedure..aku sedih...sesedihnyer...thank God, hubby sentiasa di sisi...pernah aku utarakan agar dia kawin lain, dia tak layak untuk aku...ikhlas ni aku cakap, walaupun pedih..tapi dia kata it's not fair to me, dia janji ngan aku, selagi dia takde anak ngan aku, dia takkan cari yang lain..(weiii kalau ko dah anak ngan aku tak yah la carik lain)...sempat lagi dia bergurau masa aku tengah serius dan dalam kesedihan...itula dia Khairul Ariff Ibrahim...tak tau masa bila dia ni serius.

so kitorang ni berubat dah banyak tempat...asal ada orang cakap orang ni leh tolong ubatkan..kitorang akan pegi...hatta ke Benut sekalipun..so tradisional dah tak leh nak jalan lagi dah, kitorang decide to do ivf jugak...so bertemu la jodoh kitorang dengan Dr. Mad...he's very nice person and cute some more...hehehhehe

1st ivf we did under Dr. Moc supervision, and Dr. Mad masa tu masih lagi kat HUKM...so we met him there to do ovum pick up (ooctye retrieval)....unfortunately all the eggs were overmatured and cannot be fertilized...yes...i was very sad...frankly i want to blame Dr. Moc...but what else can he do...and he only human and not his fault pun, it's God will and actually infertility not really his expertise.

2nd ivf. Dr Mad dah ada kat kuantan..dengan baik hatinya...dia bagi kitorang ubat free...the ubat saje cost about 2k...masa ni buat banyak cycle...telur kecik2 je...tak besar pun...cycle yang ke3 dia increase dose, so dapat la telur yang ok..then again we have to go to HUKM to complete the ivf procedure, sebab kat Kuantan mana leh buat ivf..kali ni Prof H yang buat...dapat la transfer satu embryo yang berkualiti tinggi...we were very happy at that time...balik kuantan, Dr Mad monitor, sampai la minggu yang ke5, aku sakit perut lain macam, tengok2 ada bleeding macam period...i was so sad...tomorrow early in the morning i call Dr. Mad, dia check, tengok dah takde dah apa2 kat uterus aku...masa ni memang sedih sangat...aku amik mc dua hari untuk tenangkan fikiran

3rd ivf. kali ni buat semua kat kuantan, aku jumpa Dr Mad lagi, this time ubat kena beli, tapi professional fee tak yah bayar...so duit ubat tak sampai 3k..alhamdulillah...mulia sungguh hatimu..masa ovum pick up, diorang bagi sedation, tapi aku sedar but tak rasa sakit, cuma tak leh nak bukak mata je...dan dapat la dua biji telur...dan dua telur ini disenyawakan dengan menggunakan dua kaedah, satu IVF dan satu lagi ICSI. IVF ni kita biarkan sperm reach the ovum by itself tapi ICSI ni pulak, embryologist akan pilih the best sperm to be injected to the ovum...ni kira macam confirm persenyawaan berlaku...for my case, yang ICSI tak fertilized, but IVF tu pulak yang jadi, tapi abnormal la pulak, not advisable to transfer to my womb..takut nanti berlaku keguguran atau anak yang lahir nanti tak cukup sifat...doktor cakap yang IVF tu macam ada two sperm masuk dalam one ovum at one time, dan sel tu membelah tak sekata...so kita ikut nasihat pakar...takde embryo transfer....sadddd...bukan rezeki kami lagi...Allah lebih tahu

iktibar yang boleh diambil, kita hanya merancang Tuhan yang menentukan, percaya pada Allah dan redha dengan apa yang diberiNya...semoga dengan dugaan ini akan menambah keimanan aku kepadaNya..dan aku takkan sekali2 mengalah, aku akan terus berusaha selagi daya. terima kasih atas semua doa kalian, i really appreciate it


kalau tak paham pasal ivf google sendiri ye...nanti kalau aku rajin aku citer la detailnyer

free hair

6:53 PM Posted In , 7 Comments »
yang...amik kan abang tu

apadia

tu...abang punya tu

ye la apadia

ala...yang tu la...abang nyer free hair

???????????????

ishhh...abangnyer hands free la....hehehehehehe

laaaa...baru nak carik rambut pelsu abang...hehehehe


salu sangat ter'slip' tongue

Macam2 Hal

2:27 PM Posted In , 8 Comments »
ada orang tu kan

kalau kat rumah minum air masak mesti dalam clear glass, tak mo dalam mug ke cawan ke, air tu jadi tak sedap.. tapi kalau kat luar umah dia minum air masak dalam tumbler atau botol mineral water tak pe la pulak

pastu tak suka buah-buahan dalam dalam nasi, sebagai contoh tak suka nasi goreng nenas, pajeri nenas atau nasi minyak yang letak kismis...pizza yang ada campur nenas pun dia tak suka, tapi kalau makan nenas je okla pulak

kalau kat kedai makan, dia akan prefer ulam kampung dari sayur, tapi kalau kat umah dia suka masak sayur dan tak penahnyer la makan ulam2 ni

dia suka makan toge, tapi kalau toge tu ada dalam mee sup ke mee kari ke memang potong stim

dia ni pun suka jugak makan sayur, tapi kalau sayur tu dalam masakan bergoreng, seperti nasik goreng or mee goreng, sayur yang ada dalam tu mesti dia tolak tepi

dia ni pun suka gak makan timun, tapi kalau jumpa timun kat nasi ayam, sori naik lori ye, memang dia tak sentuh timun tu

mengada2 betul kan dia ni...sape la dia tu... tapi so far yang aku kenal dia ni memang suka makan...dia memang enjoy food, dan sebenarnya dia ni tak la cerewet pun bab makan, jangan bagi dia rebung cukupla, dia tak tahan la bau tu...(no offense ye bagi penggemar rebung)


itula dia entry merapu pasal dia, kenali la dia tu, dia baik dan boleh tahan kiut jugak...hehehhehe

hepi belated birthday

11:29 PM Posted In , , , 10 Comments »

ha amik ko...500gb tu...ko nak simpan beribu movie n series pun boleh....so lepas ni nak khatam desperate, grey's, heroes n smallville...yuhuuuu...tq abang for this kiut gift


13 june yang lepas genap la umur aku 34 tahun..dah tua dah pun...i only love numbers when it comes to money, tapi bila masuk bab umo, bab nak sambut anniversary adalah perkara yang paling pedih hendak aku bilang...aku masih lagi bercouple, tiada orang 'ketiga' yang menganggu gugat kebahagian kami..alhamdulillah hidup aku masih lagi bahagia walaupun kehadiran orang 'ketiga' itu sangat2 dinantikan...dah lama aku menunggu, menanti dengan penuh sabar dan harapan...tapi aku tetap bersyukur dengan dugaan Allah ni...Dia Maha Mengetahui....dan aku sangat2 bersyukur ke hadrat Allah kerana mengurniakan seorang lelaki yang sangat2 memahami diri aku ni...yang sangat2 bersabar dan sentiasa setia berada di sisiku...alhamdulillah...syukur ku tak terhingga kepadaNya..

tahun ni takde surprise untuk aku, sebab aku tak berapa semangat sangat nak sambut birthday kali ni...tak tau la kenapa...biasa2 je rasanya..mungkin ada perasaan lain yang mendahului rasa excited aku ni..tak tau la..kadang2 diri sendiri pun tak dapat nak mentafsirkan apa yang aku rasa..perasaan tu bercampur baur...tak tau apa yang difikirkan..kadang2 rasa seolah2 hilang semangat nak kerja...hilang semangat nak belajar...tapi aku gagahkan juga hati ni...lawan jugak semua rasa negatif tu...aku cuba kuatkan semangat..hanya pada Dia aku mengadu, merintih....sebab hanya Dia saja yang memahami apa yang terbuku dalam hati ni...

orang tua kata kalau ikut hati, mati, kalau ikut rasa, binasa, so turutilah akal fikiran yang waras..dengan akal fikiran ni jugakla sekali lagi aku memanjatkan rasa syukur aku yang tak terhingga kepadaNya, sebab bukan aku sorang je yang bernasib sebegini, ramai lagi kat luar sana yang senasib dengan aku, malah lebih lagi...aku ni sekurang2nya berduit jugak la (duit mu duit ku jua) , ada tu yang Tuhan uji lebih lagi, dengan kekurangan yang sedia ada, Tuhan uji pulak dengan kesempitan hidup, ada tu pulak kesihatan yang tidak berapa mengizinkan, ada tu secara saintifik or logik akal memang takde harapan langsung untuk menikmati pemberian Tuhan yang besar ini melainkan hanya dengan izinNya saja...sekali lagi aku bersyukur sangat2...alhamdulillah..cuma yang aku pinta, diberikan ketabahan dan kekuatan untuk aku hadapi hidup ini..

hidup ini penuh dengan soalan...dah banyak soalan yang mampu aku jawab dengan senyuman sahaja...tak terkata dan tak terluah...tapi ada juga yang meminta anak dari aku yang mungkin bakal lahir melalui kaedah ivf...pelik kan...kejam sungguh bunyinya tu...sedangkan aku sendiri tak punya anak lagi, apatah lagi nak memberinya kepada orang lain...dan selama ini pun aku tak pernah meminta anak dari orang lain, walaupun anak dia ada 3 13 sekalipun..agaknya manusia2 ni ingat kaedah ivf ni senang kot nak dapat anak 2 3, so boleh sedekah anak2 tu kat orang lain...sedangkan aku sendiri dah lalui kaedah ni 2 kali, tapi masih lagi tidak membuahkan hasil...hanya Tuhan saja yang tau perasaan aku waktu tu...dan aku masih lagi berharap semoga ada sinar kebahagian itu nanti

aku akan berusaha selagi aku mampu, aku takkan jemu...Insyallah...doakan yang terbaik untuk aku ye..

HAMPEHHHHHHSSSSS

3:50 PM Posted In , 6 Comments »
pagi ni, my beloved hubby hantar aku g keje..


uish yam sape tu (terbeliak biji mata macam la minah tu topless)

student...(nada nyampah)

masa student kurus2 je, dah kawin semua gemuk macam yam




HAMPEHHHHHHSSSSS

Kaki la pulak

10:30 AM Posted In 2 Comments »

lepas satu satu..mula2 sakit kepala, pastu sakit gigi, skang kaki la pulak...tu la banyak sangat berjalan, dari Miri ke Taiping pastu ke Melaka...kaki la yang jadi mangsanya...nak mintak tolong elly urut, minah ni cuti la pulak seminggu, sib baik terpeleot sebelah kiri je, jalan pun terhencut2..nak drive pun tak leh ni...adoyaiiii...sape leh tolong urut ni, aku banje le nanti...kalau g buat refleksi pun ok gak ni..mmmmm

Aduh Sakit Kepalaku

9:28 AM Posted In 2 Comments »

aku sakit kepala dah lama dah...start 10/5/2009 (mak aiii...detailnya...jam berapa tak ingat ke)..sampai skang kepala aku masih lagi nyut nyut..aku dah mintak tolong elly urutkan (minah ni memang pandai bab urut mengurut ni)..pun tak jalan gak..pastu aku g spa..from head to toe aku servis..letih badan hilang..kepala masih lagi dok sakit...pastu aku g saloon lak..cuci rambut..pun takde kesan gak...bertambah sakit lagi adala...mula tu aku risau gak, mana la tau aku ni ada darah tinggi ke, high kolestrol ke...tapi masalahnya sakitnya sebelah kepala je..cam migraine la...bangun pagi rasa berat sangat..tapi dalam masa yang sama aku selsema..so fine la kan..maybe aku sakit ni sebab flu kot, so tak yah la nak risau high blood pressure ke high cholestrol ke..sebabnya aku dah check dah cholestrol aku aritu, normal je..

alih2 nak jadi cerita semalam, aku try nak baring...tetiba aku rasa gigi geraham aku yang kat sebelah atas kiri rasa berdenyut seiring sejalan dengan kepala aku yang sebelah kiri yang sakit itu...adakah aku sakit gigi?jeng jeng jeng...benda yang paling aku takut sekali...orang kata sakit gigi memang siksa...adoyaiiii...mak sakit gigi ke...aku pun terus panggil, abang!!!, abang raba2 gigi aku tu (abang tak geli ke?)..dia pun dengan konfidennyer bagitau..gigi ko berlubang la...ish biar betik...apalagi kepala ku rasa semakin berdenyut nyut...dok memikirkan camne la kalau gigi aku kena cabut ni...ish ish..

pastu tetiba je laki aku bangun tido dia pun terus cakap, makan minum rasa ngilu tak, aku cakap ok je, geraham bungso nak tumbuh la tu, kalau gigi berlubang mana boleh makan bertambah2...minum air bergelen2....hehehehehehehehehe...betul gak kan...geraham bongsu nak tumbuh la tu, laki aku raba lagi gusi aku...dia kata bengkak....

sakit tak kalau geraham bongsu nak tumbuh...aku dah seram dah ni...huhuhu

Cuti2 Malaysia

7:06 PM Posted In , 4 Comments »
berjalan aje aku nih..tak reti ke dok diam2 kat umah tu..pastu ngadu..badan penat la..nak g spa, duit dah kopak dah ni..cukup2 makan je sampai hujung bulan ni..

actually aku baru je balik dari Bukit Merah Laketown Resort...aku plan last minit g BMLR ni..lepas Dr. M postpone aku nyer aii vee eff...suppose i do the aii vee eff tu last month kat HUKM, tapi since kat UIA dah nak siap dah dia nyer bilik semua, so postpone ke this month, takpe, banyak hikmahnyer postpone ni...aku leh balik kampung...bawak budak2 tu jalan cuti skolah ni..kira serampang dua mata la ni...

apa??nak tau kesah Bukit Merah ke...nanti la aku citer next n3 ek...malas nooo mak yam nak upload gambo...kang kalau rajin malam kang mak yam buat ye

tunggu kisah selanjutnya....