Hatiku tersentuh...

3:43 PM Posted In , , 5 Comments »
tengah sedap2 makan kat satu kedai ni, tiba2 datang budak lelaki dalam umur 10 tahun, bersongkok, dengan membawa satu beg galas, sambil memegang botol krim gamat di tangan..

assalamualaikum
bla bla bla bla bla (sebab tak ingat apa yang dia cakap)
kalau abang ngan kakak tak nak ni, mintak derma seikhlas hati ke rumah anak yatim ni
bla bla bla bla bla
waktu pada masa tu dalam kul 930 malam..aku tengok je budak tu..ada lagi sorang kawan dia..sama2 mintak derma untuk satu 'pertubuhan anak yatim'...hati aku tersangat sayu melihat dua orang budak ni...tersentuh...sampai tak sedar airmata mengalir..kalau anak orang lain dah ada kat rumah, tengah berseronok bersama keluarga, bergelak ketawa, sambil tengok tv, takpun tengah leka main ps2...tapi mereka ini masih lagi berada di luar rumah mengharapkan belas ihsan orang ramai..bila masa mereka ni belajar...takde homework ke..sekolah ke tak..macam mana masa depan mereka..aku rasa kalau masa dia pegi dari satu meja ke satu meja dalam restoran tu, tetiba terjumpa dengan satu family yang mana ada ahli keluarga tersebut ada yang sebaya dengan mereka, apakah perasaan mereke ketika itu...mesti terdetik dalam fikiran mereka..alangkah seronoknya kalau aku berada di tempat mereka...tapi apakan daya dah nasib ku begini...sedihkan...memang sedih
kenapa orang2 itu menggunakan kanak2 untuk meraih simpati kita..kanak2 sepatutnya berada di rumah pada waktu itu..mentelaah pelajaran ataupun menonton tv...betul ke budak2 itu mewakili pertubuhan anak yatim..kalau betul sekalipun kenapa nak gunakan budak2 ni...sesungguhnya kanak2 ini dipergunakan dan orang2 seperti aku ini memang mudah tersentuh melihat kanak2 seperti ini..emosi aku tersentuh..
sambil aku melayan emosi aku tu, aku tengok ada van menghampiri kanak2 ni, sebaik pintu van dibuka, penuh dengan kanak2 yang hampir sebaya dengan mereka...tergamak diorang buat macam ni...

Manusia

7:07 PM Posted In , , 2 Comments »
manusia mudah lupa
ibarat kata Mahathir..melayu mudah lupa
aku orang melayu
berbangsa banjar melayu
beragama Islam
tapi aku juga manusia
bukan malaikat
bukan nabi
dan bukan juga binatang
aku manusia biasa
yang punya banyak kelemahan
banyak sangat
kelemahan yang menyebabkan kereta baru boleh terguris luka
sebab langgar pagar rumah
kelemahan dalam mengotakan janji terutamanya
aku tak nak jadi orang munafik
orang tidak menunaikan janji mereka
tolonglah aku andai aku menuju ke arah itu
ingatkanlah aku
tegur2 la aku selalu
walaupun pahit untuk ditelan
tetapi yang pahit itulah ubat
sebab aku hanyalah insan yang lemah
insan yang alpa
pelupa lebih tepat lagi
tapi aku tak nak jadi nyanyuk
yang lupa segala2nya
tolonglah aku
bimbinglah aku menjadi seorang anak, isteri, kawan yang baik
yang diredhaiNya
sebab aku adalah
manusia biasa



Final & Exam

8:09 AM Posted In , , 3 Comments »
Ada dlm bas ni, esok ada final exam lightning, kalau aku naik bas ni maknanya mlm td aku ber'tahajud' ngan nota2 earthing dan lightning tu le, aku nak tdo dlm bas, kang sampai kl aku leh marathon sampai pagi esok, pas xm aku blk kuantan naik bas, pon aku tdo gak nanti, qadha' tdo mlm sebelum tu, camtu la aku klu time xm, dr dulu lg dah, mlm b4 xm pulun sakan, kalau dulu nescafe peneman study aku, tp skang tidak lg, kacip fatimah setia menemaniku mlm2 genting itu, hehe..okla, bas pun dh gerak, gue mau beradu...zzzzzz

Ntah apa2 tah

7:00 PM Posted In , , 3 Comments »
jarak umah aku ke kolej (tempat aku keje le) dalam 12km..kalau ko bawak constant speed 60km/h dalam 12 min ko boleh sampai dah ofis...tapi aku tak penah lagi bawak dalam masa 12 min...paling cepat aku penah bawak dalam 15 min..tu pun pepagi sangat..subuh pun tak masuk lagi...sebabnya banyak traffic light..

so normally aku kuar umah kul 0740 sampai ofis kat2 kul 8 gak la..dalam masa 20min tu la, aku rasa semua orang bawak kete cam siput tanah..gler punya slow..siap leh borak2, main sms, jawab tipon...ada tu yang selamba je isap rokok, bukak tingkap (ada ke orang isap rokok tak bukak tingkap), bawak 20km/h macam makan angin, sambil bercintan-cintun dengan awek dok sebelah...tensi gue pagi2 tengok orang camtu..diorang ni takde punch clock ke kat ofis atau memang pepagi diorang ni suka buat aktiviti tak berapa nak sihat camni...grrrrrrrr...sib baik aku pakai kete comel...boleh cilok sana cilok sini..sabau je la pagi2 ni..

dalam 24 jam yang Tuhan bagi kat aku tu..waktu pagi la waktu paling kalut sekali...ibarat kata seorang kawan aku ni..kelam kelibut aku pagi2..walaupun aku bangun awal sekalipun (situasi yang amat jarang berlaku dalam hidup aku ) tapi antara kul 7 ngan 730 la waktu paling genting sekali...tiap pagi boss besar akan pack kan barang aku (my lappie le tu) ngan handbag sekali masuk dalam kete..dan tiap pagi jugakla sudah menjadi amalan dan habitat aku tak sempat bersolek kat umah..salu bersolek kat ofis je...muka bogel je g ofis..tapi yang penting gosok baju boss mesti buat..walau macam mana sekalipun kecuali kalau bangun lewat (situasi inipun sangat jarang berlaku tau)..terpaksala abg gosok baju sendiri..huhu sian abang..

sepanjang aku hidup berumahtangga ni aku rasa la boleh kira ngan jari berapa kali aku gosok baju waktu malam..tak tau la nape aku camtu..tak suka wat keje awal2..mula la tiap pagi tak sempat manjang...tapi kekadang tu aku sempat gak sediakan bekpes kat big boss..bancuh air je..tu pun 3 in 1..pastu panaskan la apa yang patut masak malam tadi..sebagai contoh..kalau dinner semalam aku goreng bihun..so paginya aku panaskan la bihun tu balik..at least pagi2 dia dah mulakan dengan air tangan kuli kecik dia tu...hehehhehe..kalau sempat la atau kalau aku masak malam sebelum tu...kalau tak...sendiri mau cari la bang oii..

nape la aku meraban tak tentu pasal ni..aku sebenarnya tak suka tengok blog aku tak ber'update'..nak tulis pun tak de idea...tu yang melalut citer waktu pagi tu..sebabnya cik abang salu bising...asik tak sempat je...hehehehehehehe

Legaaaaaa.....

11:05 PM Posted In , , 6 Comments »
penat seiii dua tiga menjak ni..ni pun tak abis lagi ni..ada satu esemen tak siap lagi ni..tapi report project dah siap dah..fuhhhh lega..rasa cam baru je lepas b****k kapur sembelit..carrymark pun dah submit...lepas dua beban besar...tinggal final student ngan final aku je...ni pun ada satu lagi esemen yang nak kena submit b4 final...huh...sape suh belajar kan...

aritu masa mula2 nak study dulu big boss tanya aku betul ke nak sambung ni...takut aku tak leh nak cope ngan mengajar dan belajar...aku kata bolehhh...no problemo...hah ko..rasakan...time belajar okla...time nak wat projek memang terasa weiii...kan leh memain...kena tul2 concentrate..aku kalau dah start concentrate 3 hari 2 malam tak tido pun tak pe...kejar due date..mana nak parking marking lagi...esemen yang berlungguk tu..tapi again time management kan...so sape2 yang nak further study tu manage ur time wisely...wahhhh....nasehat dari mak yam...

okla tutup citer pasal kesusahan aku ngan masa aku yang sentiasa tak berapa cukup tu...bz ngalahkan pok jit yang baru buat kabinet dapur...hehehehehehe...

so siang tadi kitorang (me n the gang) g piknik miknik kat pantai sepat...konon2 nak lepaskan tensen le tu...irup fresh air...main2 air di gigi pantai (betul ke nahu aku tu..bedal je la labu)..makan2 (sori guys...aku suppose to bring lasagna...but then...jasad dan minda sungguh letih nak masak malam tu)...aku beli le kuih kat tepi jalan...and surprisingly kuih tu dua kupang se...jarang jumpa kat kuantan rege camni tau...3 singgit berlambak la...yang lain bawak senwic, roti canai, nasik hempet ngan serunding, naget, dan ayor sojuk bersama teh o...okla tu..cukup la for bekpes kan..

cuaca ok sangat sampai tak larat nak lama2 kat pantai...panas jugak...dalam kul 11 lebih rasanya kitorang balik..sebab masing2 ada hal masing2...nikmatilah gambar2 yang dah di snap oleh boss besau ni ek


preparation

ke gigi air

sebenarnya nak amik gambar diorang ni anak beranak...

tapi adalak yang menyibok kat belakang tu...hehehehehhe

diam diam...berpandangan...mata bertentang mata

darah tengah manis woooo...

cuaca yang sangat elok pagi tu

cuba cari benda yang tersembunyi di situ

definitely bukan bot nelayan

Risau nyerrrrr

4:13 PM Posted In , , 4 Comments »

risau pasal asaimen
risau pasal projek
risau pasal exam
risau pasal aii vee eff
risau pasal kete
risau pasal hutang DUIT
risau pasal macam macam




risau pasal badan dah gumukssss sangattttt

UWAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Not In The Mood

9:56 PM Posted In , 4 Comments »



no mood to cook
no mood to eat

no mood to write

no mood to read

no mood to sleep

no mood to work

no mood to talk

no mood to chat

no mood to walk

no mood to run


not in the mood of anything

it's the TIME

around the corner

Dia sudah tau daaa....

10:03 PM Posted In , 5 Comments »
ada orang tau kira itu kolesterol laa....

siap sound kat gua beb


plain veggie
no mayonis
no chicken
no egg
green dinner...



bukan ke itu kolesterol free
gua musykil

Aduhhhh...

2:04 PM Posted In 4 Comments »

aduyaiiii...sape la yang boleh tolong urut ni


What's for dinner

8:18 PM Posted In , 9 Comments »

tadaaa...that's our dinner tonite..ada orang nak diet...


petang tadi pegi shopping groceries..tanya la boss besar, nak makan apa dinner malam ni...dia kata nak diet (well...common answer)...kita makan salad je la malam ni...abang memang ghairah kalau tengok sayur2 hijau ni...(biar betikk)...tak yah la masak apa2 pun..


sebagai isteri yang to'at...beliau pun belilah segala hidupan hijau yang tumbuh di muka bumi ini di supermarket itu..(3 jenis je..hehehe)..abang cukup tak..tambah le lagi...wahhhh...semangat apa ni???

si isteri tak tau la bila la semangat ni boleh bertahan...sebabnya si isteri tak suka diet...dia hentam je apa yang ada depan mata..




notakaki: maunya aku goreng bihun malam ni kalau lapar sangat nanti...peduli hapa!!!

Asam Pedas

9:26 PM Posted In , , , 7 Comments »

sape suka makan asam pedas...angkat tangan..huish..ramai tu yang angkat tangan..(ramai ke yang baca blog aku ni..hehehe)..anyway bila sebut asam pedas ni ramai yang tau macam mana kan..asam pedas ni ada macam2 version..ada version johor..ada version melaka..ada yang tumis...ada tu yang rebus je...ikut selera masing2 la..suka yang mana kan..

bagi aku...aku suka yang rebus..senang je nak masak asam pedas rebus semua campak dalam periuk..masak..pastu makan...sedapppppp...nak pulak ada ikan goreng ke pastu ada sambal belacan...maunya mak yam tambah sampai lima pinggan...uishhh...meleleh ayaq lioq mak yam ni bila teringat asam pedas tu...tapi langit tak selalunya cerah...ku sangka panas hingga ke petang rupanya ribut petir di tengahari...pak yam tak suka asam pedas yang mak yam suka tu..dia suka makan asam pedas yang arwah neneknya masak..nasib baik mak yam sempat menuntut ilmu asam pedas tu sebelum arwah meninggal..so ada jugak la warisan dari nenek mentua aku tu...

tadi masak asam pedas fevret pak yam..sukanya dia dapat asam pedas tu...dari aritu lagi dah dia request nak asam pedas ni....tapi mak yam termasak mee hailam, pastu, mak yam memang teringin lama dah nak masak mee kari..so terpaksa la tunaikan permintaan hati (dengarkan lah permintaan hati)..so..bila dah tercapai hajat mak yam, baru la boleh masak kat pak yam asam pedas tu..hehehe...sian pak yam kena tunggu berhari-hari nak makan asam pedas...

below is the resepi for asam pedas melaka warisan turun temurun ni...selamat mencuba

7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
halia (agak2 ek)
kunyit hidup (ni pun agak2 jugak)
belacan melaka (optional...tapi kalau tak letak tak nama asam pedas melaka)
berpuluh tangkai cili kering (rebus dulu tau, baru blend)
halba skit
ikan tenggiri 4 keping
terung
asam jawa
garam secukup rasa
daun limau purut lima lai
bawang merah, bawang putih, belacan, halia dan kunyit ditumbuk sampai lumat
panaskan minyak
masukkan halba
pastu tumis bawang2 yang dah ditumbuk tadi
pastu dah naik bau..masuk cili kering yang dah diblend tadi
masak cili sampai naik bau
pastu letak terung yang dah dipotong
agak2 terung tu dah empuk skit...baru letak ikan
tujuan tu nak kuarkan air ikan..biar manis skit asam pedas tu
balik balikkan ikan dalam periuk..
agak2 dah ok..baru perah air asam jawa...asam jawa kena letak banyak skit..sebab kan ke masak asam pedas...kena la rasa masam skit kan
pastu tambah la air ikut suka korang
last but not least..masukkan daun limau...
biarkan mendidih..baru padam api..
ehhh..lupa lak nak letak garam..
patut rasa tawar skit..
letak le garam ikut citarasa masing2
ok try la ek....mana tau boleh bukak restoran asam pedas...hehehehe







psssttt....sebenarnya masak asam pedas ni untuk orang yang mengidam jugak ni..hehehhehe




Marking Paper

9:05 AM Posted In , 6 Comments »
tengah marking paper student

terernya budak ni
betul semua tu
dia pikir sama macam aku pikir la
sape la yang dapat full mark ni
jap...
nape tulisan dia cam tulisan aku ni

laaaaa....marking solution sendiri rupanya....

mak yam...mak yam...

Aku berjiwa ROCK!!!!!!

1:16 AM Posted In 4 Comments »
cewahhh..rock konon...orang usik skit nangis...hehehehehe...orang tertentu je yang boleh usik sampai nangis tu..hehehe..dengar lagu Kamelia kat Astro..best la pulak layan lagu ni..rock 80'an memang best...Search, Sweet Charity, Wings, Lefthanded, BPR...penah dengar live Ramli Sarip, Awie ngan Hattan nyanyi...memang power diorang ni..yang paling tak sangka Hattan punya suara la...power siottt...teringin sebenarnya nak dengar Amy Search nyanyi live..tapi tak berpeluang..takpela...dengar kat radio je la..takpun lepas gian kat karaoke..hehehe..

layan beb lagu ni...


Sweet Charity

Kamelia

Gugusan hari-hari
Indah bersamamu
Kamelia...

Bangkitkan kembali
Rinduku mengajakmu
Ke sana

Inginku berlari
Mengejar seribu bayangmu
Kamelia...

Tak peduli kan ku terjang
Biar pun harus kutembus
Padang ilalang

1
Tiba-tiba langkahku terhenti
Sejuta wajah telah menahanku
Inginku mati mereka berkata
Tak perlu kau berlalri
Mengejar impian tak pasti
Hari ini juga mimpi
Maka biarkan ia datang
Di hatimu..

( ulang 1 )
ct nurhalija tetap menjadi pojaan hatiku

Dugaan...

11:33 AM Posted In , 5 Comments »
Thinking of 'her'
Miss 'her'
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Semoga ada sinar di hujung jalan

Mee Bandung Muar

12:23 AM Posted In , 2 Comments »
lepas balik keje
ingat nak masak mee kari
cari kerang kat kedai melayu (bukan kedai baju melayu ek)
takde..
beli santan ngan mee je la
start enjin kete
ingat nak g kedai cina (tunas manja la tu)
cari kerang kat sana
sambil bawak kete sambil berangan
tup tup dah sampai umah rupanya
mana kerang aku ni
hampeh...
bila boss besar balik tanya masak apa
kuli kecik jawab nak masak mee goreng la
pegi dapur keletang keletung
bang...mee dah siap
aik..kata tadi nak goreng mee
ahah la...nape jadi mee hailam ni

confusing confusing confusing



notakaki:
tajuk kat atas tu next mission punya masak

Terima Kasih Tummy Trim

2:00 PM Posted In , 4 Comments »
Would like to share some tips how to lose weight easily n effectively. What u need is an apple b4 taking any meals (especially if ur meal contain rice). The reason why apple, (can be any fruit, but apple is the best) the trick is we might feel half loaded, so we only take a small amount quantity of rice. Easy huh? Only an apple b4 meal. So start buying apples if u want to back in shape again. Shud i start now, yes, dont procrastinate. Mmmm what? My gym session, oh that one arr, it was game over, haha..hot2 chicken shit. Mr hubby dah complain ni, everyday asking the same question, bila nak start gym blk? Hehe..i workout ngan u je la dear..hehe. And one more, dont take any drink after meal, replace drink with payapa (biar betikkk), then u wont be tercekik..btw payapa is good in digesting kan, wastage easily come out..hehe..happy trying..

Hot tips got from hot fm

Dia Maha Mengetahui

12:02 AM Posted In , , , 6 Comments »
went to see a doctor
period pain
since when the doctor asked
i answered yesterday
any kids?
belum ada rezeki lagi
dah lama kawin
lama jugak la
why do u take so long to have a baby
mmmmmm
to cut it short i answered...i've gone tru ivf twice
dah tau camtu, nape nak bazirkan duit buat ivf
???????????????

Hanya Tuhan saja yang tahu