pose dulu dan kini

7:03 PM Posted In , 1 Comment »
bulan pose dulu

masak - selalu (almost everyday tau)
param - jarang
pose - mestila...time bendera jepun je tak
berat badan - maintain...(jangan harap nak turun)

tapi....

bulan pose kini

masak - tak penah
param - tiap hari
pose - sempat la 2 hari pertama, pastu tak dah....
berat badan - makin turun

huwaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!! kena banyak bersabar....nak buat camne...keadaan tak mengizinkan..



alhamdulillah...terawih boleh pegi...

Sedeyyy

1:39 PM Posted In , , , 12 Comments »
bukan lieyn sorang je yang bersedey...aku pun sedey jugak...ingat bulan pose ni dapat la pose penuh...tapi telah dinasihatkan oleh yang pakar lagi bijaksana supaya jangan berpuasa...huhuhu...takut effect ke baby nanti...waaaaaaaaaaaa!!!!!

tapi apa nak buat kan...ini la namanya pengorbanan...dah la nak peknen susah..so dah ada peluang ni...jaga la sebaik mungkin...tak boleh degil2 sebab maybe this is the only chance yang ada untuk aku dapat anak..so semua kata doktor kena ikut...kita buat sebaik mungkin...yang mengizinkan Allah jugak kan...

memang morning sickness aku teruk skit...aku tak lalu makan langsung...asal makan keluar balik...sahur ada kot satu sudu nasik aku makan..tu pun jenuh nak ngabihkan..lepas makan je...wekkk terus...bukak pose pun sama...perut dah masuk angin...makan pun alahai...ada kot dalam dua sudu, lebih skit dari sahur je...pastu tak makan dah...abis tu camne...sian jugak baby dalam perut ni..so better tak yah pose dulu..tunggu keadaan dah ok nanti baru leh pose kot, ataupun terpaksa la mak yam ganti sebulan pose...huhuhuhu

tadi g scan...rupanya dah minggu ke-8 dah...salah kira..hehehehehe...sonoknya dapat tengok heart beat baby tadi...alhamdulillah...syukur sangat2...nak letak gambar scan, tapi tak clear la...tunggu la lepas raya nanti..scan pulak...

Selamat Berpuasa!!

4:05 PM Posted In , , 5 Comments »
kejap je kan...pejam celik dah masuk Ramadhan...selamat berpuasa semua...semoga puasa kali ni lebih baik dari puasa tahun2 lepas..moga kita dapat grab sebanyak mungkin pahala di bulan penuh keberkatan ni...insyallah...

kalau kesihatan mengizinkan...insyallah aku akan berpuasa penuh tahun ni...bestnyaaaa..so far aku tengok hari ni ok je...lagi ok dari hari tak puasa...kalau tak tu asyik loya je...walaupun pagi tadi sahur tak seberapa...aku tak larat nak masak skang ni...nak suh cik abang masak, kesian la pulak...dia tu tak berapa nak pandai masak dan tak minat sama...aku lak tak leh nak bau ayam, daging dan ikan mentah...kang lagi teruk aku membuekkkk...so pagi tadi dengan gigihnya aku bangun jugak, buat bilis goreng kicap campur bawang...cili api abis da...kalau tak campur cili api lagi sedap, pastu rebus telur masin...cukup la bang...dah ko malas masak bang...terima je la seadanya...nak suh buat goreng ayam berempah pun tak nak...huhuhu..sian aku...terperuk le ayam aku kat peti ais...bila la boleh jadi ayam goreng rempah ni....

so....selamat berpuasa semua...maaf zahir batin...


pssttt....hari ni bukak pose kat umah orang...tak malu..menjemputkan diri sendiri ke rumah orang tu...hehehhehe...

week 4

8:00 AM Posted In , 9 Comments »
7/8/09

aku masih lagi ragu2 samada aku peknen ke tak...upt aku tak wat dah...aku takut aku bertambah stress...dengan h1n1 la...semua benda nak kena jaga...

kat umah, aku dah start pegang penyapu, masak, sidai kain, lipat kain je den malas...adoyaiiii...boring weiii kalau dok umah tak buat apa...takkan nak tengok tv ngan baca buku je...nak tido, aku ni bukannyer jenis tido siang...buat la keje umah skit2...tapi jangan bimbang...aku mintak tolong abang basuh toilet ngan mop lantai...bolehla...pejam je la mata tu mana yang tak puas hati...dah menolongkan...ucapla terima kasih...huhuhu....cop...ada sesapa tau tak mana nak cari helper buat keje umah during weekend....aku desperately nak la

ok..berbalik kepada tajuk asal...10/8/09...aku ada appointment ngan doktor...doktor nak scan...jeng jeng..aku seram..takut tak nampak baby..huhu..time nak scan je..aku dah cuak semacam...terus doktor tegur

mariam, jangan buat muka camtu, rilex...

hehehhe...mesti muka aku ketat semacam je sampai doktor tegur aku camtu...

masa scan, nampak la kantung kecik, yang dipanggil sebagai gestational sac...so ada baby la tu...alhamdulillah...syukur...tapi aku tak berapa nak puas hati sebab, bila mula scan je doktor cakap apa tau...

kecik la...tapi logik la..baru 4 minggu, tapi bentuk sac ni tak cantik....macam kena cramp ngan uterus awak...tapi memang uterus u bengkok pun mariam...kita cuba angle lain...ok...cantik tu...bulat elok je...awak mengandung mariam

hati aku dah tak berapa nak sedap...sebab mula2 doktor tengok tak cantik sac tu..sebabnya dalam paler otak aku masa tu dok compare ngan scan ivf yang lepas (2nd ivf)...memang ada nampak sac, tapi tak bulat...leper camtu je...aku takut embryo dalam uterus aku tak berkembang...the only way nak confirm kena check darah...check level hcg dalam darah

once doktor tengok muka aku, dia terus cakap

mariam, i confident u memang pregnant, bila i cakap kecik je muka u terus berubah, i tau u mengandung, dont worry, u jaga baik2 kandungan u tu, tapi kalau nak double confirm kita check hcg dalam darah, ok?

okla doktor, saya ikut je...

mariam, u mengandung la, jangan risau


alhamdulillah...syukur...


susah betul kan nak convince aku..upt dah positif, tanda2 peknen dah ada, scan tengok ok...nak jugak tu check darah...doktor pun ngikut je la...nak bagi aku confident 100%...

kenapa aku camni...susah sangat ke nak percaya yang aku ni memang sebenarnya mengandung..hanya orang yang dah lalui ivf banyak kali paham kot apa yang aku rasa...harapan kita setinggi langit, tapi bila fail satu ivf, rasa kecewa teruk sangat...so kali ni memang aku mengharapkan yang terbaik...tapi sentiasa bersedia dengan apa yang bakal terjadi..samada baik atau buruk...aku kena redha...hopefully test darah tu boleh mengyakinkan aku nanti

aku g jumpa doktor hari isnin, hari rabu aku amik result darah aku...berdebar siot...hehhehehe..takut hcg level rendah...kalau rendah maksudnya, tak peknen la...tapi alhamdulillah...tinggi rupanya....confirm la aku peknen...hahhahahahahha....teruk betul, sampai camtu skali kan...alhamdulillah...syukur sangat...baru la aku puas hati...baru la aku boleh bagitau kat semua orang yang i'm expecting....hehheheheheh...syukur, syukur, syukur...

so lepas ni aku dah tau aku pregnant, so kena jaga betul2, teruskan berdoa, solat hajat...alhamdulillah, nak tiba ramadhan ni, harapnya aku boleh jalankan ibadat puasa dengan sempurna, boleh buat terawih penuh sebulan dan semoga aku berjumpa dengan malam lailatul qadar...insyallah...

terima kasih atas doa dan sokongan korang....i luv u all....


nampak tak tu, ni baru 4 minggu 2 hari...memang kecik...lagi 2 minggu scan pulak

week 3

8:00 AM Posted In , 7 Comments »
31/7/09

appointment ngan dr mad 3/8/09...aku dah berdebar2...aku buat upt sekali lagi kat umah..aku tak wat kat klinik, aku takut kang line tu tak appear...dua kali aku buat sebelum jumpa doktor..alhamdulillah..both tests are positive...so aku ngan happy g jumpa doktor hari tu

masuk2 je bilik doktor...

congratulation mariam
awalnya doktor

upt positif kan

ahah
good sign la tu

smile

chit chat jap ngan doktor...nampak dia happy sangat...ye la...dah 3 tahun kan aku dok ulang alik jumpa dia buat ivf, so kali ni, baru le nampak tanda2 nak pregnant tu...tambah2 pulak, aku dok loya2 depan dia...hehehhhehe...saje je nak suh doktor happy tengok aku peknen...hehhehehe.. dapat borak kejap je ngan doktor sebab patient ramai masa tu..then dia bagi aku mc seminggu..suh rehat kat umah je...rilex2...baca quran...solat hajat..tu pesan dia...thank you doktor

ha ko...sampai 5 upt aku buat...semua aku tunjuk kat doktor...sengih je dia tengok patient dia ni

aku perasan dalam minggu ni aku sensitip skit la...semua benda nak cepat terasa...muntah2 tu boleh kata setiap pagi kot...loya tu pulak jadi waktu malam...perut aku rasa asyik senak je...macam banyak angin...salu rasa senak cam lepas lari 100m...good signs gak tu..hhehehhe..at least ada la simptoms macam orang peknen kan...takde la aku tertanya2...aku ni peknen ke tak...hehehehhehe

dalam pada aku dok sonok aku peknen...sometimes aku tertanya2...betul ke aku ni peknen..kalau time aku rasa loya ke nak muntah, aku rasa cam peknen, tapi bila aku ok, kuat makan, aku rasa macam tak peknen, aku tak confident sangat...aku kena prepare myself for the worst...memang aku tak nak stress...tapi aku tak leh nak elak benda2 ni semua datang dalam fikiran aku...aku try to be happy with my condition...frankly, setiap kali aku loya aku happy walaupun rasa itu rasa mu memang tak selesa langsung, ngan muntah hijau la, ye la perut kosong, tapi nak muntah jugak...kuar la segala air dalam perut tu...tapi deep down inside me aku happy dan yang bestnya cik abang kat umah ni la, setiap kali aku muntah ke rasa loya2 ke, dia mesti cakap...orang mengandung, biasa la tu....hehehhehe...pandai dia pujuk aku...weiii...korang ingat aku memain ke...emosi aku berkecamuk tau masa ni...kalau boleh aku nak rasa tanda peknen tu 24hrs, baru tenang kot hati aku...aku tak confident la beb...aku takut jadi macam aritu...dulu aku confident 100% aku peknen...walaupun upt negatif, aku confident kata aku peknen...tapi skang ni terbalik la pulak...walaupun aku dah buat upt tu 5 kali, dan semua test tu positif, aku still tak puas hati selagi aku tak tengok ngan mata aku sendiri baby tu ada kat dalam...maksudnya g scan la tu. aritu doktor tak nak scan, ye la...kecik lagi kan...baru 3 minggu...mana la nak nampak...dia kata datang next week, dia scan..baru leh tau baby ada ke tak dalam ni...so aku rasa nak capai ke seminggu tu cam setahun...lama siot...aku ni jenis manusia yang nak cepat je...tak sabar...so setiap hari dok perati badan aku ni ada perubahan ke tak...

hehehhehe...kesian kan...itula dia perasaan seorang insan yang dah hampir 8 tahun kawin, dan 4 kali jalani ivf...emosi kena kuat, sabar paling penting, support daripada family, rakan2 banyak membantu...dan aku tau Allah sayangkan aku....

week 2

8:00 AM Posted In , 0 Comments »
25/7/2009

hari ni suppose aku period...tapi aku tak period lagi...dah gedik2 nak buat pregnancy test...mula tu abang tak bagi..takut aku keciwa kalau test tu negatif...tapi aku beli gak...dan aku dengan tak sabarnya aku test malam aku tengok harry potter...dah nama pun tak sabar kan..aku buat test malam...mana la nak accurate kan...tengok ada satu line je...takpela...awal lagi kot

so next morning aku amik pregnancy test dari tong sampah, saje je nak tengok...ehh..2nd line tu appear la...tapi kabur la pulak...at least ada kan...tapi aku rasa ragu2 jugak sebenarnya ngan upt (urine pregnancy test) ni...sebabnya, setiap isnin ngan khamis selama 3 minggu aku kena cucuk hcg kat pungkok, so maybe upt tu detect hcg dari ubat yang aku amik, bukan sebab aku pregnant...okla, tunggu lak 3 hari test balik...test kali yang kedua tengok 2nd line appear tapi the colour very light, at least ada line, dulu masa buat ivf dulu, langsung takde 2nd line tu...masa ni dah down abis la...sebab 2nd line colour dia tak strong enough for me

selang 3 hari aku buat lagi upt, mula tu tak nak buat, sebab takut line tak appear langsung...tapi alhamdulillah...line yang kedua kejap je muncul, pastu dengan warna yang mengyakinkan...aku happy balik...hheheheheh..

tanda2 pregnant tu dah ada skit kot...aku cepat letih...tapi masih lagi kuat makan...masa ni abang outstation ke kl...so aku dok umah adik aku...dekat ngan kolej..senang...lagipun aku boleh main2 ngan anak sedara aku tu...amik mood...hahahhahaha

week 1

8:00 AM Posted In , 6 Comments »
18/7/09

minggu ni aku dah start keje cam biasa...tiap hari abang hantar g keje...bawak kete pun slow je...takde la ribut ke topan masa bawak kete tu...mengajar pun kontrol2 ayu...kejap diri..kejap duduk...tak nak bagi badan letih..

masuk minggu ni aku rasa cepat sangat lapar...lapar yang tak leh tertahan...kena makan tang tu jugak..dan aku rasa berat badan aku dah bertambah...cuma tak berani nak timbang je...pastu kerap jugak la aku buat lawatan rasmi ke toilet...jauh seh toilet ngan ofis...lelah aku berjalan...aku dah mula rasa mengah2 skit kalau berjalan lebih skit

rasa loya ngan muntah2 takde lagi dalam minggu ni...makan pun semacam je...semua benda aku bedal...nasi especially...benda lain tak jalan dah...mee ke bihun ke..rasa cam tak kenyang je...nak gak nasik....hehehhehe...mak yam rasa badan mak yam dah macam tong drum dah...banyak baju tak leh nak sarung weiiiii...tuluuuunnnnnnn

week 0

8:00 AM Posted In , 12 Comments »
lepas pada ivf kali yang ketiga tak jadi, aku tak tunggu lama, terus aku buat ivf kali yang keempat. the next period terus aku buat treatment..kali ni doktor increase aku punya dose. aku amik gonal f. sebelum ni aku amik 150 iu, ivf yang keempat ni, doktor increase to 225 iu. maknanya, kalau dah dose bertambah, kuantiti ubat pun tambah la, duit pun tambah gak la...kali ni kos ubat saje dekat 3k, sebelum ni dalam 2.5k je...takpe...demi nak dapat zuriat sendiri kan...aku sanggup buat apa je..cycle kali ni start pada 30/6/09 dan pada....

10/7/2009 - jumaat

aku diberi sedatif untuk proses ovum pick-up. sebelum tu doktor dah scan, mungkin hanya akan dapat dua telur saje yang ok. aku berserah, semoga dua2 telur dapat disenyawakan dengan sempurna. macam proses ovum pick-up sebelum ni, aku sedar, tapi tak dapat nak bukak mata je.

selepas proses ini, telur akan disenyawakan dengan sperm oleh embryologist dengan menggunakan kaedah ICSI dan lepas tu kena tunggu 2 3 hari baru leh tau ada persenyawaan ke tidak

11/7/2007 - sabtu

rehat kat umah je..kepala pun dok pening2 lagi lepas proses ovum pick-up semalam..nak buat keje umah pun tak berapa nak ada mood sangat pun..dok la melepak tengok tv, solat hajat, berdoa dan berdoa semoga proses kali ni berjaya...tapi sempat gak pergi gym kat swiss garden...saje je nak release tensen

12/7/09 - ahad

hati berdebar tak terkata dah ni...pagi2 lagi kitorang g taman gelora...jogging..senamrobik, pastu pegi pasar tani...on the way nak ke pasar tani tu, dr. mad call, aku dah suspen, terus bagi phone kat abang, aku tak mampu nak jawab call dari dia, takut berita buruk yang aku dapat...rupanya dr. mad tak dapat cari staff dia, dia carik kitorang, dia nak tanya proses hari jumaat aritu jadi ke tak...staff dia tak bagi report lagi kat dia rupanya...mengamuk kejap dr. mad pagi tu ngan staff dia...hehehehhhe...so kitorang wat rilek je la

balik umah...kemas umah macam nak rak...basuh peti ais...mop lantai...abang lak bertukang apa tah...dua2 buat sibuk....sebab tak nak pikir sangat pasal yang hari jumaat aritu

dalam kul 12 camtu, abang dapat call dari embryologist dari UIA....jeng..jeng...aku dah masuk bilik...takut nak dengar conversation tu...dah standby nak nangis dah ni kalau tak jadi...abang pulak pandai...terus berbual kat luar rumah...aku menunggu penuh debaran...pastu...dengan senyum simpul...abang bagitau...alhamdulillah jadi satu embryo...aku bersyukur tak terkata...airmata kegembiraan mengalir...terus aku sujud syukur kepada DIA...tak terkata dengan nikmat yang Tuhan beri kat aku ni...

so proses pemindahan embryo ke rahim akan dibuat esoknya

13/7/09

sebelum subuh...aku projek dulu ngan abang...hehhehehehe...bukannya apa.. selain daripada ibadah dan kitorang akan 'berpuasa' lama nanti, bersama dengan suami sebelum embryo transfer akan memudahkan proses berkenaan...senang keje doktor nanti...jalan dah bukak...rahim pun dah ready..serius ni aku cakap...ni aku dapat tau dari pembacaan aku pasal ivf.

sebagaimana yang dijangkakan...proses embryo transfer sangat mudah dijalankan...transfer berlaku pada hari ke-3...sel dah membelah kepada 8 sel yang sekata..alhamdulillah...semoga embryo ni berkembang dengan baik dalam rahim aku dan membesar menjadi bayi yang soleh/solehah, sihat tubuh badan dan juga akal fikiran...itu saja yang aku minta


aku diberi cuti seminggu oleh doktor...seharian aku tak turun katil...turun pun untuk solat dan buang air...tu je. minggu ni memang minggu paling getir sekali...aku kena jaga betul2 supaya embryo tu lekat dalam rahim aku...dan badan aku dapat menerima kehadiran embryo ni...keje umah memang tak buat langsung....abang buat semua...dari gosok baju, memasak, mengemas....alhamdulillah...tengok dia boleh handle semua tu...

makan pun aku kena jaga...tak boleh makan sebarang...nenas, cuka, raw shellfish macam oyster, clams and mussels tu pantang no satu...benda masam2 memang abang tak bagi aku makan...biarla orang nak kata apa pun...yang penting kali ni aku kena jaga betul2...aku tak nak amik risiko...kalau dah orang kata benda ni tak leh makan...memang terus aku tak makan...walaupun ada setengah orang kata benda tu sebenarnya tak bahaya...tapi for my case ni...aku kena very extra careful...kalau naik kete pun, abang bawak dalam 40 - 60km/j....dia memang jaga betul...dan dalam masa yang sama kami tak jemu berdoa semoga Allah jaga kandungan ini dengan baik...

minggu pertama ni...aku ada sedikit emo..biasala kan...alhamdulillah aku ni seorang muslim...aku ada Quran sebagai penenang jiwa, dan aku ada Allah untuk aku mengadu, meminta, mengharap...sebab aku tau Allah Maha Pengasih, Allah Maha Penyayang...aku mengadu...aku merintih dengan Dia, hati aku tenang...dalam keadaan macam ni, kebergantungan kepada Allah sangat2 tinggi...hanya dengan kuasaNya sahaja aku berpeluang untuk menjadi seorang ibu, dan aku redha dengan apa yang telah ditentukan untuk aku...yang aku pinta, supaya aku diberikan ketabahan dan kekuatan iman untuk menempuh segala dugaanMu...Insyallah


embryo masa hari yang ketiga...
dah ada 8 sel yang sekata

hutang ke sedekah

3:42 PM Posted In , 7 Comments »
ada sorang tukang rumah
nama dia ah lok
rumah aku ni dulu, dia la yang renovate
upah dia memang mahal skit
tapi keje ok..tip top
kat taman aku duduk ni, banyak gak umah yang dia dah renovate
so dia dah tau selok belok rumah kat kawasan ni
aku ada apa2 masalah memang panggil dia
call hari ni, esok terus datang
aritu..bumbung rumah aku bocor bahagian dining
so panggil dia repair
dia datang repair...terus balik
tak mintak duit pun
pastu...paip air yang nak ke tangki air pulak bocor
panggil dia jugak
terus datang baiki
pun terus balik jugak
tak mintak duit lagi
pastu...paip air pulak bocor kat dapur (biasa la rumah lama, paip pun lama, banyak nak kena repair)
panggil dia repair
dia terus datang repair
siap buat housekeeping kat tangki air umah aku
pun sama jugak
terus blah camtu je
tak mintak duit pun ngan kitorang
pastu baru2 ni pulak, aku nak tukar jamban
dari jamban cangkung ke jamban duduk
panggil jugak si ah lok ni pasang
jamban kitorang beli
dia tolong pasang je
pun sama jugak
blah jugak
tak mintak duit pun
bila aku tanya abang, dia kata
lifetime warranty kot
hahahahhahahah
aku takut nanti...kang dia masuk buku tiga lima siap ada bunga lagi
wa talak mampu woooo
ah lok bila lu mau angkat wa punya duit




tapi dia tak pasang lagi sinki kat umah aku lagi ni...agaknya dia tunggu semua keje dia setel kot, baru dia mintak upah

haiya...sudah banyak bulan wooooo....wa tak boleh simpan duit lu lama2