Balik Kampung

10:04 PM Posted In 5 Comments »
huh..best betul dapat balik kampung..yang tak best tu dok kat atas jalan raya je dah sehari suntuk..semua orang nak balik, tak kira la raya apa pun, asal cuti panjang je orang malaysia ni mesti nak balik jenguk orang tua kat kampung...aku dari dulu memang camtu, pantang ada cuti skit, mesti balik kampung, lepas kawin pun sama, gilir2 balik kampung hubby ngan kampung aku...seronok dapat spend cuti dengan diorang..that's why le kalau pikir balik, kitorang ni jarang pegi holiday, sebabnya asal ada cuti je memerap kat kampung..sampai terlupa nak plan holiday..



ni aku nak cerita pasal balik raya cina aritu...kitorang bertolak dari kuantan lebih kurang kul 8.30 pagi, dan breakfast kat temerloh dalam kul 9.30 pagi dan meneruskan perjalanan semula dalam kul 1015 rasanya...pastu terus je pegi ke batang berjuntai, amik adik aku kat sana...masa tu kitorang dah tengok dah kat plus hway...kenderaan merangkak2 dari rawang sehingga ke slim river, so untuk elakkan jem di hway, kitorang proceed kat jalan lama, banyak kenderaan, tapi moving la, so dalam 2.3o kot aku rasa, perut masing2 berkeroncong, so berenti kat satu kedai makan ni, aku rasa kat slim river kot...nama restoran tu Nasi Beriyani apa tah...tak ingat...pastu masing2 amik nasik campur ngan air...aku order air kelapa, sebab aku rasa bestnya dapat minum air kelapa tengah2 panas...memang best...then sampaila air kelapa aku tu...jeng jeng jeng.....



inilah dia air kelapa yang aku order tu, dah la letak dalam kole (mug besar), basah lak tu tak berlap, aku rasa macam minum dari dalam gayung kat bilik air je..tapi aku bedal je, minum gak skit, sebab dah haus sangat dan memang aku nak minum air kelapa pun...geli gak sebenarnya...tapi pejam je la mata, sebab ramai orang kat kedai tu, nak order lain malas..last2 aku minum air masak je...huhuhuhu...

Selamat Ulang Tahun Sayang

10:17 PM Posted In 6 Comments »



Happy 34th birthday abangg!!! tak leh nak celebrate besar2an sebab abang jauh nun di sana...hadiah dah ada...tunggu ek...surprise!!!!semoga yang baik2 saja akan berlaku dalam hidup abang...dan semoga apa yang abang inginkan dan idamkan selama ini akan tercapai...Insyallah...semoga abang akan jadi suami yang soleh dan kurangkan rasa hensem dan macho dalam diri tu...hehhehehe...dan lagu ni untuk abang...


Selamat Ulang Tahun Sayang by Imran Ajmain


Yang tulus ikhlas

Ingin sekali sekala dirinya dibalas

Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi

Ingin sekali sekala jadi penerima

Cukup dengan salam dan manis doa


Prechorus:

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta

Dan leburkan saja serpihan calar derita


Chorus

Selamat ulang tahun sayang

Kini kau bersayap, pergilah terbang

Rentaslah langit cita cita mu

Harap nanti kita 'kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang

Janganlah engkau tak terbang pulang

Ku nanti penuh kerinduan

Selamat tinggal, selamat jalan


(Strings Bridge)


Prechorus

Aku hanya inginkan engkau setia

Kerana setia yang mencipta bahagiamu


Chorus
luv u much...mmmuahhhhh

Korban Cinta

11:40 PM Posted In 8 Comments »
berkorban apa saja
harta atau pun nyawa
itulah kasih mesra
sejati dan mulia
itulah dia lagu P.Ramlee yang salu kita nyanyikan kalau kita kena berkorban ke untuk sesuatu yang lebih baik, dan juga berkorban untuk menunjukkan rasa kasih dan sayang kepada yang tercinta..dan itulah keadaan aku sekarang ni...aku tengah berkorban, berkorban bersungguh2, aku takut sangat tewas dengan godaan sekeliling aku ni, godaan datang pelbagai bentuk, aku hanya mampu melihat sahaja, dalam hati menjerit nak, tapi apakan daya....
demi kasih sayang
yang aku pertahankan....
tu lagu siti pulak...memang....demi kasih sayang aku buat semua ni...aku sanggup buat apa saja untuk yang tersayang...macam tu la kan kalau dah sayang....
hahahhaha....macam serius je kan bunyik tu...hehhehe...sebenarnya aku skang ni dalam DIET MODE....huhuhu..perit rasanya nak berdiet ni...sebenarnya aku tak suka nak makan ubat ke, minum apa2 ke utk sekat nafsu makan ni...bagi aku makan tu satu nikmat, buat apa kita nak bunuh satu nikmat yang Allah beri itu, cuma kita kena control je...nanti kalau dah sakit tak lalu makan, baru la rasa nikmat makan tu...so skang ni aku makan jugak, tapi kuantiti tu aku kurangkan skit la, contoh...kalau selama ni aku mintak nasik penuh, aku mintak mak cik tu kurangkan separuh, kalau dulu aku makan malam, skang ni tidak lagi....huhuhuhuhu....sungguh lapar perut ku ini.....perit rasanya....dan satu lagi aku try tak minum ais, sebab orang cakap ais pun salah satu punca perut buncit..ntahla, aku ikut je, lagipun aku ni memang jenis tak minum sangat ais, so bab ni aku tak heran sangat, bab tak makan malam ni aku heran sangat2 ni....lapo weiiii....lepas balik gym nak je rasa bedal sup tulang ngan nasi putih, adalak sambal belacan...perggghhhhh....sedap siottttttt.....tapi apakan daya....demi nak kurus kan....aku akan coba dan terus coba
coba kau lihat
coba kau coba
ada jugak yang cakap ngan aku, nape ko diet, nape ko g gym, aku tengok tak la gemuk sangat.....korang dengar tu...tak la gemuk sangat katanya, maksudnya aku ni bukan dalam golongan yang kurus kering...huhuhu...tapi bukannya aku nak kurus kering...aku cuma nak sihat dan bertubuh langsing...itu saje...hehehhehe.....tinggi benar cita2 ku ini...setinggi budak darjah satu yang nak jadi doktor bila besar nanti....hehhehe...tapi takpe....aku akan buat selagi termampu...kalau korang tengok aku macam tu je, maksudnya memang betul la, aku ni hot2 chicken shit...hehehehehe

7-11

9:10 AM Posted In 9 Comments »

semalam aku pegi seven eleven kat umah aku...nak beli la apa yang patut untuk dinner aku malam semalam ngan breakfast aku pagi ni, tak la lewat sangat masa tu, dalam kul 10pm..actually aku baru je sampai dari kl semalam lepas jumpa supervisor kat sana....so masa masuk 7-E tu aku nampak la satu iklan Tropicana Twister yang berbunyi:


'Buy 2 bottles 355ml Tropicana Twister, get this cute fridge magnet for free'


aku pun apa lagi terus la amik 2 botol juice tu n beberapa lagi barang keperluan...for those yang dah tau perangai aku ni, aku memang suka free gift, kalau beli barang kalau ada hadiah mesti aku suka nak beli...tak kira barang apa pun atau hadiah apa pun...so time nak bayar:


aku: dik, kalau beli dua botol air ni dapat free fridge magnet kan

cashier: tak tau

aku: tu dalam iklan tu (sambil tunjuk kat poster berkenaan, masa ni aku agak geram jugak la)

cashier: akak nak ke??

boleh dia tanya aku camtu, nak ke??? apa hina sangat ke aku ni nak barang free, bukannya aku curi pun

aku: nak la, dah beli 2 botol ni (nada geram)

cashier: tu kalau akak beli satu jus oren, satu jus epal

aku: tu gambar je dik, iklan tu tulis buy any two bottles

pastu dia panggil kawan dia

cashier: akak ni nak fridge magnet tu la (sambil tunjuk kat poster)

kawan cashier: bagi je la (sambil cari2), nah kak ni dia

siap bagi 2 lagi fridge magnet tu


so moralnyer...aku menyampah kat budak pompuan tu, control cun, pastu pandang semacam kat aku yang nak free gift ni

so korang boleh agak kan yang mana fridge magnet yang aku dapat dafri 7-11 tu

Nak Kurus!!!!

8:57 PM Posted In 7 Comments »
mmmmm.....dapat body cantik camni pun jadila...

wahhhh....skang ni aku dah masuk gym...nak kuruskan badan yang bertambah berat ni...takut kang cik abang sayang balik tengok cik adik sayang makin comel dan montel....so cik adik sayang pun pegi la bersenaman dengan bersungguh di gym itu.....hahahhahaha...1st day aku g ngan kak mahani, okla...tapi takde personal trainer la...takde sapa nak ajar aku main benda2 kat gym tu...kak mahani ni memang dah biasa dengan barang gym ni, so aku pun ikut je la apa dia buat, tapi tak larat, stamina dia tinggi la, aku ni lembik sangat, kejap je dah penat, tak biasa sama kot...then 2nd day aku g ngan aminah dan eli...okla g ngan diorang ni, best...sebab sama2 tak fit...hehehheehh...cepat pancit...main tu skit penat, main tu skit letih...hahahahha...tapi nak cantik, tapi tak nak penat, pastu balik awal...sebab apa...nak tengok Spa Q....hahahha...aku ni semua benda nak, nak cantik, tapi nak makan banyak, tak nak miss Spa Q, tak nak langsung berkorban...ye la, no pain no gain kan...ishhhh...kena usaha lebih keras lagi ni....walaupun ramai dah tau aku ni hangat2 taik ayam...aku peduli hapa....biar la time hangat ni aku exercise kan...daripada aku tak buat apa2 kan...ibarat kata cik abang sayang...biar la ayam tu kerap berak...so taik tu tak sempat sejuk dah ada taik lain...hehehhehe...korang paham tak lawak genius laki aku ni...walau apa yang terjadi...aku akan tetap berusaha untuk jadi perempuan yang paling cantik dan sexy di mata cik abang sayang...aku hanya ada sebulan lebih skit je ni...kalau boleh kurang 2 3 kilo pun jadila....Aminnnnn...semoga Tuhan kabulkan permintaan ku ini...

mmmm....update je la blog ni

11:09 PM Posted In 5 Comments »
tak best kan tengok blog tak ber'update'...tapi takde idea nak tulis apa..cuma skang ni tengah pening kepala ngan jadual student ni..dari dulu sampai skang ni, tak penahnyer ok jadual diorang ni...clash je manjang...ada tu lecturer senang je, kalau clash suh drop...tapi kesian lak kat diorang ni...takkan nak drop kan..kalau boleh setel tu setel je la...pastu nak tukar seksyen pun nak kena key in kat sistem..kalau dulu lantak le diorang nak tukar seksyen...aku jugak yang ngajornyer...tapi skang ni semua benda nak kena update kat sistem...seksyen student pun kena betul gakk..inilah dia kalau dah jadi mentor yang pandai sangat...aku memang pandai pun, semua masalah dapat setel...pening kepala pun aku gak yang kena telan..itulah nasib seorang mentor..dari dulu aku ngajar kat kolej ni student la 1st priority...diorang tak datang kelas, call, tanya nape tak datang, ada masalah ke...dulu aku tak datang kelas takde sapa yang nak call aku tanya (hp pun takde masa tu), pandai2 aku la nak pegi kelas ke tidak.....aku nak fail ke nak melingkup ke, lecturer tak ambik tau (ntah2 aku pun diorang tak kenal)..skang ni segala benda pasal student memang mentor kena tau, kalau tak tau tu maksudnya mentor tu tak pandai nak ambik tau..payah jugak tau nak jadi lecturer kat IPTS ni, sebab student la kitorang dibayar setiap bulan, takde student tak de bonus...tu sebab kat IPTS ni student tu ditatang mulia....tu sebab ada yang naik lemak tu..geram jugak kadang2 tu..bukan takde yang baik, yang rajin, yang pandai berdikari, tapi kalau dah surrounding tu camtu, diorang pun ikut sama la...tak tau nak salahkan sapa...ikut je la kan..aku carik rezeki kat sini...carik rezeki bayar hutang...ada lebih skit buat shopping, kalau tak keje sapa nak bagi aku duit shopping sesungguhnya...
memang la..kat mana keje pun kita akan hadapi masalah...sebab kita bekerja ngan manusia, bukan dengan binatang ke robot ke...manusia ni macam2 perangai..so kita kena la pandai tackle semua tu...kalau tak nak keje ngan orang...dok je umah...jadikla cam ulat dalam batu..ibarat kata pepatah...ulat dalam batu pun boleh idupkan...tapi takkan korang nak buat camtu...apa guna hidup kalau nak hidup dalam batu...ehhhh...apa la yang aku merepek ni...tak tentu pasal..
insyallah...my beloved hubby dapat jugak pegi ke tempat yang dia idamkan selama ni...aku memang jeles sebab aku tak leh nak ikut sekali...kali ni aku sangat berharap dan berharap...semoga harapan akan jadi kenyataan..Aminnn...semoga Allah restui perjalanan abang kat sana, walaupun masa yang diberi singkat, yang penting nawaitu kita nak pegi sana...dan aku selalu berdoa semoga aku dipermudahkan untuk sampai ke sana nanti...sape yang tak nak jadi tetamu Allah kan...walaupun kita ni hamba yang kerdil, yang selalu alpa dengan nikmatNya...yang hanya mengingatNya di kala musibah melanda, tapi Dia sentiasa menyanyangi hambaNya ini...semoga suatu hari nanti aku juga akan menjadi tetamu mu ya Allah..

Eliz pulak TAG aku

8:42 PM Posted In 1 Comment »
1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup kamu ?
= handphone

2. Apakah benda terakhir yang kamu beli dengan wang sendiri ?
= baru je beli makanan ikan tadi

3. Di manakah tempat impian perkahwinan kamu ?
= dah menikah dah pun

4. Berapa lama anda rasa hubungan kamu berkekalan ?
= hingga sampai syurga

5. Adakah anda dilamun cinta ?
= semestinya

6. Di manakah restoran terakhir kamu makan malam ?
= dah lama tak makan malam...diet konon

7. Namakan buku terakhir yang kamu beli ?
= ketika cinta bertasbih

8. Apakah nama penuh kamu ?
= Mariam Mat Saad

9. Kamu lebih senang dengan mak atau ayah ?
= Mak tapi miss my late dad

10. Namakan seseorang yang kamu ingin jumpa untuk pertama kalinya dalam hidup anda ?
=Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat

11.Sebutkan 8 nama sahabat yang paling rapat dengan kamu ?
=Kak Ti (kawan sekolah rendah)
=Pooja (kawan sekolah menengah)
=Arip (kawan kat UKM)
=Jamali (kawan masa kerja)
=Lieyn ngan Noniey (kawan baik sekarang)
=Khairul Ariff Ibrahim (kawan, kekasih dan suami dunia akhirat, insyallah)

12. Adakah kamu mencuci pakaian anda sendiri ?
=mestilah

13. Tempat yang paling seronok kamu mahu pegi ?
=shopping...tak kisah kat mana pun

14. Pelukan atau ciuman ?
=Rindu pelukan ngan ciuman

15. Butirkan 5 perkara tentang orang yang tag kamu :
=x student aku
=pandai
=kiut
=peramah
=tinggi dari aku...hahahaha

16. 8 perkara yang amat saya gilai :
=kanak2
=duit...hahhahahahaha
=shopping
=handbag
=good food
=music
=movie
=travelling

17. 8 perkataan yang sering di ucapkan :
=Assalamualaikum
=Hello
=Alhamdulillah
=Insyallah
=laaaa..ye ke
=tu la...
=lapoooo le
=bye

18. 8 buah buku yang paling terbaru dibaca.
= dah lama tak baca buku, last sekali baca buku ayat2 cinta, tu je

19. 8 lagu yang saya boleh dengar berulang kali :
=ayat2 cinta
=kisah cinta
=way back into love
=lucky
=can't get my eyes off u
=those were the days
=everlasting love
=i'm yours

=20. 8 perkara yang saya pelajari tahun lalu :
=Power electronics
=HV Insulation
=Computer Controlled System
=Ozone
=Instrumentation
=Power Control System
=Tamadun Islam
=Pengorbanan, Kesetiaan, Kerinduan, Kesunyian, Kesabaran

21. 8 orang untuk di tag: = no one

Noniey TAG aku lagi....

8:43 PM Posted In 0 Comments »
The rules: Link to your tagger and post these rules. List 8 random facts about yourself and tag 8 people.

TAGGING:

Tagging no one, because everyone has been tagged

FAKTA RAWAK TENTANG SAYA
1. Anak sulung daripada 5 adik beradik
2. Suka sangat menyanyi, dulu pernah orang panggil aku radio, sebab semua lagu kat radio aku tau nyanyi..dan sekarang ni aku rindu sangat nak karaoke...abang, bila kita nak g karaoke ni...
3. Selain menyanyi, aku juga suka memasak, tapi make sure ada orang makan la, kalau aku rasa sedap makanan aku, aku sendiri yang akan makan banyak, kalau aku rasa tak sedap, aku takkan sentuh langsung makanan tu (makanan yang aku masak la)
4. i'm not homely type, aku memang suka berjalan, nasib baik aku share benda yang sama dengan laki aku
5. aku suka sangat tengok pompuan cantik, dan aku selalu berangan nak cantik macam diorang....hehhehehe...padahal pemalas nak buat facial, nak makan vitamin
6. aku ni kalut skit orangnya...so kalau nak kontrol cun tu selalu tak jadi...hahahahahaha
7. suka sangat shopping, pantang ada duit skit, mesti aku nak membeli je, kesian laki aku...
8. satu lagi perangai aku, kalau aku sorang2 dalam kete, mesti pasang radio kuat2, pastu bawak kete laju2, lagi kuat bunyi radio lagi laju la aku bawak kete, memang tabiat yang amat bahaya...

MYSELF

First name:
Mariam
Name you wish you had:
None
What do people normally your name as:
Yam
Birthday:
13.06.1975
Birthplace:
Taiping, Perak
Time of birth:
0430 hr
Single or taken:
Taken
Zodiac sign:
Gemini

MY APPEARANCE
How tall are you:
148 cm (ketot je)
Wish you were taller:
i always wish that i were taller than my hubby...hahahahhaha
Eye color :
Hazel eyes....hahahahhaa...hitam la
Current hair color:
Black
Short or long hair:
Long
Ever dye your hair a bizarre color:
Nope
Last time you did something dramatic with you hair:
Rebonding
Glasses or contacts:
Shud i wear my glasses...
Do you wear make up:
natural beauty, lipstick and compact powder je...hehehehhe
Paint your nails:
Pakai inai
Shy or outgoing:
outgoing
Sexy or cute:
Sexy and cute...opppssss
Serious or fun:
fun
A turn on :
tall, dark and handsome guy name KAI
A turn off:
man with bad body odour

THIS OR THAT
Flowers or chocolates:
chocolates
Pepsi or coke:
Coke
Rap or rock:
Rock bebeh
Relationship or one night stand:
Relationship (gila apa one night stand)
School or work:
School...
Love or money:
Love can get money, but money cannot buy love
Movie or music:
music in a movie
Country or city:
city in a country
Sunny or rainy days:
like sunny day after rainy days, like to see rainbow
Friends or family:
friends can be a family too

HAVE YOU
Ever lied:
Yes.
Stole something:Intentionally?
No.
Smoked:
No.
Hurt someone close to you:
sometimes..sedangkan lidah lagi tergigit
Broke someone’s heart:
no comment
Wonder what was wrong with you:
Yes.
Wish you were prince or princess:
Princess
Like someone who was taken:
no comment
Shaved your head:
never
Used chopstick:
when necessary
Sang in the mirror to yourself:
always...

FAVOURITES
Flower: tulips
Candy: any kind of dark chocolate
Song: banyak sangat yang suka tapi ini antaranya, Way back into love
Color: Blue
Movie: Music and Lyrics
Singer: Sheila Majid. CT, Mnasir
Junk food: Kerepek Ubi
Website:Blog
Location:kuantan
Animal :Teringin nak main ngan dolphin
Ever cried over someone:Yes
Is there anything you wish you could change about yourself:
Cukupla menjadi yang solehah
Do you think you’re attractive:Sure....hahahhaha
If you had to choose a fairytale as your life what would you choose: i want to live happily ever after
Do you play any sports:solitaire

mak aiiiii...jenuh aku nak menjawab, anyway ada la sebab aku update blog kan

AUSTRALIA

9:24 PM Posted In 5 Comments »
At last dapat jugak aku tengok citer ni ngan cousins aku...memang best citer ni...aku memang minat Hugh Jackman ngan Nicole Kidman...memang best...rasa cam nak tengok sekali lagi...so sape yang nak tengok citer ni, bgtau la kat aku...aku boleh je nak tengok sekali lagi citer ni...citer ni panjang, 2.5 jam...tapi tak boring...so aku rekomen korang tengok la citer ni.....best sangat

Yummy Bread Pudding

8:22 PM Posted In 2 Comments »

I managed to make bread pudding for a birthday girl last night...and here is the recipe...and happy belated birthday Noniey...

Ingredients:

10 slices bread
500 ml warm water
1/2 cup raisins
1 tin evaporated milk
7 tbsp custard powder
7 tbsp sugar
4 eggs
2 tsp vanilla essence


Method:

Soak bread in a warm water and break the bread until it mix well with the water.
In a mixing bowl, beat together milk, sugar, eggs, vanilla essence and custard powder.
Pour mixture over the bread and gently stir in raisins...and ready to steam for 15 mins.

Milk Sauce:

In a saucepan, combine 1 tin of evaporated milk, 500 ml water, 3 tbsp sugar. Simmer and stirring constantly until boiling...allow to cool and ready to serve with ur fav dessert....


Happy trying..hehhehehe

My Fav Wedding Pic

8:24 PM Posted In 8 Comments »
i've been tagged by noniey and this is my fav wedding pic..this pic was taken at Princess Studio Jalan Ipoh, and i choose this pic as my cover wedding album...

Ikan kekek mak iloi2 ikan gelama mak illai2

9:18 PM Posted In 7 Comments »
3' aquarium
6' aquarium...nampak tak stool biru tu..tu tempat aku panjat time bagi makan ikan

ikan mulut buaya
ikan kaloi

ikan belida



entry kali ni aku nak cerita pasal ikan peliharaan cik abang sayangku...aku tak tau yang dia minat bela ikan aquarium ni sehinggalah aku kawin ngan dia...dia start bela ikan ni since aku pindah kuantan...mula tu aku risau gak..nanti dia bela ikan, aku yang kena basuh aquarium...tapi alhamdulillah....sampai sekarang aku tak penah basuh aquarium pun...yang aku tau pun bagi makan ikan2 itu sahaja...dan lately ni aku belajar basuh filter...hehhehehe..tak pela kan...kan ke cik abang sayang takde kat umah skang ni...so aku kena take care le ikan2 dia tu...dia punya first aquarium saiz 3 kaki...then upgrade ke dua tingkat aquarium...pastu 4 kaki lak...then yang latest ni 6 kaki (sama tinggi ngan tuannya)...penah sekali aquarium kitorang pecah terbarai...yang saiz 4 kaki tu...sebabnya ikan kaloi tu dah besar sangat...so dah tak sesuai dah dok tempat yang kecik tu...agaknya diorang ni memberontak kot...tapi nak buat camne...ikan kaloi tu umur tak panjang...mati kekeringan sebab masa aquarium tu pecah kitorang takde kat umah...sian ikan2 tu...masa tu aku tengok cik abang sayang ni sedih sangat2...memang dia sayang tul la kat ikan dia tu...

pastu dengan azam yang kuat, cik abang sayang pun belilah aquarium yang saiznya agak besar iaitu 6 kaki lebar...so dia pun bela ikan kaloi sekali lagi..dia mesti beli sepasang anak ikan kaloi yang bersaiz tapak tangan aku ni...dan dalam masa yang singkat ikan tu membesar sehinggalah sebesar kuali goreng ikan....hehhehehe....takpe...aku takkan gorengnyer la ikan tu...tak lalu pun nak makan nanti...ikan yang lain dia bela ialah ikan naga, ikan mulut buaya, ikan belida dan satu lagi ikan tu macam ular...geli aku tengok ikan yang macam ular ni...kat rumah ni ada 2 aquarium...satu yang besar tu la...6 kaki dan yang satu lagi tu saiznya 3 kaki...yang kecik skit ni dia bela fresh water lobster....lobster ni pun dia bela sepasang dulu...jantan betina...pastu diorang projek dapatla anak2 lobster yang merghenut (ni bahasa aku meaning banyak giler) banyak...time lobster ni bertelur aku memang suka tengok...korang penah tengok kan telur udang...camtu la udang kat umah aku ni bertelur...then pastu tengok anak2 udang ni keluar dari telur....best sangat...yang akuarium kecik ni cik abang sayang ada buat rumah untuk udang2 ni...ala simple je dia buat....paip air tu dia potong kecik...then dia cantum2 la...sebab dia kata udang ni nature diorang suka sembunyi2.....that's why ada pepatah ada udang di sebalik batu....

memang cik abang sayang ni bersungguh la dalam membela ikan ngan udang ni...dulu ada gak bela kura2, tapi kura2 ni kuat makan....tak tahan nak bela...pastu cepat sangat besar....so kitorang lepaskan je kura2 ni kat longkang besar...

apa makanan diorang ni....ikan kaloi bagi palette je....seminggu sekali bagi kangkung...walaupun ikan ni ikan aquarium tapi memang nature dia suka makan kangkung...so beli kangkung kat tunas manja sebab murah...ikan mulut buaya ni makan anak ikan je....dulu tu sanggup berlapar tak nak makan palette, tapi skang ni kitorang dah ajar dah makan palette, biar diorang ni lapa sangat baru la dia telan palette tu, skang ni kena gak beli anak ikan, bagi diorang sedap makan....seminggu sekali je...macam makan spesel la tu....yang udang tu pulak bagi palette yang tenggelam....yang tenggelam ni sedap skit...ikan kaloi ni memang suka palette yang tenggelam dari yang timbul tu...so kalau time bagi makan tu...bagi yang timbul dulu...pastu baru bagi yang tenggelam lak...ni kira main tipu gak la....biar yang sedap tu bagi kendian...nanti takde la diorang makan banyak sangat yang palette tenggelam tu, lagipun palette yang tenggelam tu mahal skit...lagi satu makan spesel jugak frozen cacing...ni khas utk ikan yang dalam akuarium kecik tu...dalam akuarium kecik tu ada ikan naga...ikan kelah...ikan macam ular....ni semua ikan yang baik2...maksudnya ikan yang tak ganas time makan...ikan dalam aquarium besar tu ikan ganas....kalau makan tu kaut semua....
itu je la serba sedikit berkenaan ikan kat umah ni....cita2 cik abang sayang tu dia turn umah yang kitorang dok skang to aquarium....ko sentuh dinding ada ikan di sebalik dinding tu...ko pijak lantai, ada ikan kat bawah lantai tu....mustahil kan....tapi cita2 dia yang logik skit dia nak buat kolam ikan yang besar...so kalau nak yang mcam tu kena beli tanah la buat rumah yang ada laman besar skit....hopefully cita2 cik abang sayang yang agak munasabah itu akan tercapai...Insyallah....

hehehhe...tu je la....so untuk abang...entry ni memang khas untuk abang.....luv u....