Aku dalam dilema

12:12 PM Posted In , , 13 Comments »
aku skang ni dah masuk bulan ke-7 pregnant...alhamdulillah..so far so good...takde apa2 masalah besar..cuma kaki ngan tangan ada skit sembab...aritu kena hemorrhoid jap..tapi tak sempat nak makan ubat dah baik...masalah2 lain takde, darah tinggi kencing manis semua ok..alhamdulillah

last week, my fertility doc nak jumpa (dr mad)..nak tanya kabar selain nak tau perkembangan patient dia...dia tanya aku bila due date, aku bagitau la 6 apr nanti, pastu dia kata tu due date utk normal, tarikh operate bila..aku pun jawab la yang aku nak bersalin normal...dia tak puas hati, terus dia diskas ngan aku ngan hubby pasal apa ivf cases kena operate

'ok macam ni..kenapa untuk ivf kita suggest operate..sebab kita boleh plan bila kita nak bersalin...awak dah tunggu lama nak dapat baby ni..this is precious baby, i know every pregnancy is precious pregnancy, but for ur case ni dah lapan tahun awak tunggu..dan cara u mengandung pun, bukannya normal..so i tak nak anything happen masa u nak deliver nanti...kalau u g for normal delivery, u kena tunggu bila sakit bersalin, and by the time u nak deliver prof moc takde, orang lain yang kena sambut...prof moc tu selalu je ada meeting kat tempat lain...so u tak boleh nak plan bila u nak bersalin...kalau u operate, u boleh pilih date yang cantik, hari yang baik untuk bersalin, family u boleh standby..dan u tak rasa apa, tau2 je baby dah keluar dan insyallah selamat...kita tak nak ada sebarang risiko masa u bersalin nanti..sebab baby ni u dah tunggu lama..dan mungkin ini saje zuriat yang u ada...so kalau boleh kita elak risiko masa bersalin kita elakkan...let say baby u lemas masa nak bersalin nanti, dah nak kena operate pulak, lagi teruk, dah la u rasa sakit bersalin, pastu kena operate pulak...u pikir la dulu, diskas dulu ngan prof moc macam mana, ni i punya suggestion je'

huh...panjang lebar dr mad explain kat aku...aku memang tau kenapa ivf cases kena operate, sebab tak nak ada sebarang risiko masa bersalin nanti...kalau boleh nak everything goes well nanti..everything goes as planned..aku pun tak nak ada masalah...tapi kenapa aku berdegil jugak nak deliver normal...sebabnya aku nak pregnant lagi...kalau boleh after my baby reach one year, aku dah boleh plan untuk next ivf, sebab umo aku pun dah berapa dah...kalau aku opt for czer..aku kena tunggu at least 2-3 yrs baru leh buat ivf...kalau diizinkan Allah, aku nak anak lagi...tu sebab aku nak try normal, supaya anak kedua aku boleh buat masa umo aku 36 nanti...kalau aku czer maunyer umo 38 baru nak mengandung balik...dah tua dah masa tu..

so macam mana ye...nak tanya jugak pendapat orang lain...apa pandangan korang...

Wahai semua perokok tegar!!!

3:48 PM Posted In 4 Comments »
semalam lunch kat luar, tak masak sebab baru je balik dari kl (ada sebab g kl...tunggu next entry...kot rajin menghapdet)..order nasik goreng ngan air sirap (sirap laici kat kedai ni tak sedap)..depan meja aku ada satu couple ngan sorang anak..kecik lagi anak tu..dalam 2 3 tahun kot sebab masih dok dalam high chair...aku ni kan ke suka perati orang...aku nengok mamat ni dah abis makan...so dengan senang hati dia nyalakan lighter, kuarkan rokok...puh...puh..dok isap rokok depan anak dia...dalam hati aku ni dah geram dah ni...ye la merokok kat depan budak kecik...sian kat budak tu...terpaksa sedut asap rokok yang sangat merbahaya itu...pastu yang paling aku tak tahan tu, siap dia boleh hembus asap rokok tu depan anak dia...anak dia pulak dok suka main asap tu...gerammmmmmnyerrrrr....grrrrrrr....rasa cam nak lempang je...tapi tu la, geram dalam hati je kan....nak lempang betul2 kang, aku lak dalam keadaan bahaya nanti...

so kepada KERAJAAN MALAYSIA...boleh tak buat undang2 dilarang merokok di tempat awam, seperti di kedai makan, bus stop, station bus, shopping complex, kaki lima. pastu implementation kena strict la, macam majlis bandaran buat saman parking tu...setakat letak gambar janin, paru2 kat kotak rokok...korang rasa la..berkesan ke kempen TAK NAK tu...pastu tak lama lagi nak jual sekotak 20 batang, takde lagi dah 14 batang sekotak. orang beli jugak...dah nama perokok tegar..ada tu sanggup tu kurangkan bajet lain, semata2 nak beli rokok....so bagi pendapat aku yang tak seberapa ni...haramkan diorang ni merokok kat tempat awam...especially kedai makan...compound je terus..ataupun kat kedai makan tu diwajibkan buat smoking area...korang nak melingkup...melingkup la sesama korang...jangan nak libatkan orang lain...kalau asap tu tak effect kat orang lain takpe...




alhamdulillah...suamiku bukan seorang perokok


dan pada semua perokok yang baca blog aku....sila la berenti merokok...


dan pada KERAJAAN MALAYSIA pertimbangkan la cadangan aku ni...



aku dah penat hidup ngan asap rokok yang berkepuk2 tu

peti ais

7:30 PM Posted In 5 Comments »
tangan sakit
pegi urut
lepas urut, tukang urut bagi ubat sapu

nanti balik rumah, simpan obat ni dalam peti ais
letak kat bahagian sejuk

mmmmmm

letak kat tempat beku tu ke makcik

takla, letak kat dalam peti tempat biasa tu la


oooooo


(ingat ada bahagian panas kat dalam peti ais)

hot hot chicken shit

11:47 AM Posted In 3 Comments »
memang macam hot2 chicken shit pun blog ni...ikut suka hati tuan dia je nak update blog...nengok2 dah sebulan lebih blog ni tak berusik..banyak benda nak update..tapi bila mood menulis tu takde..memang le malas bebenor

skang ni pregnancy aku dah nak masuk bulan keenam..kejap je kan..rasa berdebar la pulak macam mana nak bersalin nanti..masa mula2 dulu..dr mad cakap for ivf cases kene operate..sebab nak kurangkan risiko masa bersalin nanti...tapi bila jumpa dr moc, dia kata kalau nak bersalin kat private takpe boleh bersalin biasa..sebab ada orang yang akan tunggu nanti..so aku pun ok la..hopefully nanti by the time nak bersalin semoga segalanya dipermudahkan...aminnn..

i felt the first quickening on the 19th week...masa tu dah di alam separuh sedar..baru nak lelap mata..tetiba je rasa 'gulllppp' inside my womb...terus kejut cik abang bagitau...masa tu terus je tarik tangan dia nak bagi dia rasa gak...tapi baby tak gerak la pulak...tapi masa tu memang konfiden la memang baby yang gerak...sebelum ni pun ada gak rasa camtu..start minggu ke-17, tapi dok ingat cam angin je, tapi bila rasa malam tu, memang betul la, itula baby ku yang bergerak...perasaan aku? memangle tersangat teruja..dah lama tunggu kan momen2 camni..

dah masuk bulan keenam ni selera makan pun bertambah2..asyik nak makan je..tapi sekali makan tu tak la banyak sangat..tapi 2 3 jam sekali mesti nak makan..cepat je terasa laparnya..baby pun sama, kalau aku lapar dia pun bergendang sama..aku makan pun dia bergendang jugak..suka kot bila aku makan..apa2 pun aku bersyukur sangat sebab Allah bagi aku peluang merasa nikmat mengandung..dan aku berdoa semoga aku juga dikurniakan anak yang soleh, yang sihat tubuh badan dan akal fikiran dan yang paling penting dapat doakan untuk aku suatu hari nanti..insyallah..




barang baby? tak beli lagi...tak abis2 lagi survey...at last cik abang cakap beli je kat kuantan..kuantan pun dah ok...apa2 je la bang...kuantan pun kuantan la..huhuhu

Semalam Ku Bermimpi

9:49 AM Posted In , 2 Comments »
Semalam aku buat jadual waktu untuk sem depan...masa bincang jadual waktu tu dok bincang la sape yang nak ganti aku kalau2 aku bersalin awal..benda tu je yang dok bincangnyer...so aku cakap, kalau takde sape nak ganti aku nanti, berdoala korang siang malam supaya aku bersalin tepat waktunya nanti...insyallah...aku pun berharap aku tak bersalin awal nanti...

so benda ni dok berlegar2 dalam kepala otak aku sampai la aku tertido....so bermimpilah aku


AKU BERSALIN MALAM TU JUGAK



aku tersangat sedih...aku sedih sebab aku tak beli lagi baju pregnant...tup..tup aku dah bersalin...perut aku tak buncit pun lagi tapi dah kena bersalin...barang baby satu habuk pun tak beli lagi...


WAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!

katakan ini semua tidak benar belaka.....aku sangat sedih...masa tu aku rasa nak je masukkan baby tu balik...huwaaaaa!!!!!!





nak tau baby aku boy ke girl...dalam mimpi tu...baby aku girl...hehehehhe....sangat comel bayi itu

update le skitttt

5:29 PM Posted In , 2 Comments »
it's been awhile jugakla i didnt update my blog and oso my pregnancy...nape la jadi pemalas yang amat ni...nak menaip pun bercinta betul...ish..ish..ishhhh

my pregnancy dah masuk 4th month...dan alhamdulillah..morning sickness tu sikit2 sudah pegi..yang tinggal muntah2 di pagi hari...tapi tak le sekerap dulu..berat pun dah tambah skit...selera makan pun masih so-so lagila...teringin rasa nak melantak cam dulu..tapi dah boleh makan ni pun alhamdulillah...

aku dah start buat check-up ngan prof moc kat kmc...sonok sangat bila prof ingat kat aku lagi..walaupun dah 2 tahun takde g klinik dia..baby punya progress pun alhamdulillah...sihat..tak sabar nak tunggu rasa baby gerak2 dalam perut ni...tiap malam dok carik kat mana baby tu lepak..tapi tak pandai lagi le...memang both of us excited sangat..espcially my hubby..kalau boleh tu tiap hari nak g scan nak tengok baby lompat2...




skang ni mak dok intai2 kat mana nak shopping baju preggy....

Mak mana?

12:45 PM Posted In 5 Comments »
ahad yang lepas aku g jamuan raya kat taman aku duduk ni ha. elok sampai je, majlis baru nak mula...okla tu...terus amik tempat duduk...salam ngan orang keliling...ada sorang makcik ni yang agak peramah..tegur aku

mak mana?

(what?????? do i look like ten yrs old kid?)

mmmmm....saya dah beli rumah kat sini

(tak menjawab soalan langsung...sebab agak skit bengang)

rumah yang mana

tuuu....(sambil tunjuk ke arah rumah aku)

dah lama dah saya dok sini...dah dekat 7 tahun mak cik..



moral of the story: kenali la jiran tetangga anda...huhuhuhu