Wahai semua perokok tegar!!!

3:48 PM Posted In 4 Comments »
semalam lunch kat luar, tak masak sebab baru je balik dari kl (ada sebab g kl...tunggu next entry...kot rajin menghapdet)..order nasik goreng ngan air sirap (sirap laici kat kedai ni tak sedap)..depan meja aku ada satu couple ngan sorang anak..kecik lagi anak tu..dalam 2 3 tahun kot sebab masih dok dalam high chair...aku ni kan ke suka perati orang...aku nengok mamat ni dah abis makan...so dengan senang hati dia nyalakan lighter, kuarkan rokok...puh...puh..dok isap rokok depan anak dia...dalam hati aku ni dah geram dah ni...ye la merokok kat depan budak kecik...sian kat budak tu...terpaksa sedut asap rokok yang sangat merbahaya itu...pastu yang paling aku tak tahan tu, siap dia boleh hembus asap rokok tu depan anak dia...anak dia pulak dok suka main asap tu...gerammmmmmnyerrrrr....grrrrrrr....rasa cam nak lempang je...tapi tu la, geram dalam hati je kan....nak lempang betul2 kang, aku lak dalam keadaan bahaya nanti...

so kepada KERAJAAN MALAYSIA...boleh tak buat undang2 dilarang merokok di tempat awam, seperti di kedai makan, bus stop, station bus, shopping complex, kaki lima. pastu implementation kena strict la, macam majlis bandaran buat saman parking tu...setakat letak gambar janin, paru2 kat kotak rokok...korang rasa la..berkesan ke kempen TAK NAK tu...pastu tak lama lagi nak jual sekotak 20 batang, takde lagi dah 14 batang sekotak. orang beli jugak...dah nama perokok tegar..ada tu sanggup tu kurangkan bajet lain, semata2 nak beli rokok....so bagi pendapat aku yang tak seberapa ni...haramkan diorang ni merokok kat tempat awam...especially kedai makan...compound je terus..ataupun kat kedai makan tu diwajibkan buat smoking area...korang nak melingkup...melingkup la sesama korang...jangan nak libatkan orang lain...kalau asap tu tak effect kat orang lain takpe...




alhamdulillah...suamiku bukan seorang perokok


dan pada semua perokok yang baca blog aku....sila la berenti merokok...


dan pada KERAJAAN MALAYSIA pertimbangkan la cadangan aku ni...



aku dah penat hidup ngan asap rokok yang berkepuk2 tu

4 comments:

Diarihatiku1976 said...

mujur suamiku bukan perokok... ahahsks

l i e y n said...

memang boleh dikategorikan orang yang merokok kat public ni agak "kurang ajar".perokok hanya sedut 30% dari asap tu, 70% lagi org yg dekat ngan dia...sangat tak prihatin!!!

shOOk said...

nasib baik saye bukan perokok...sesak nafas bile bau rokok...

atyqaismael said...

kuajo tol perokok tu...
agak2 la klau nk mrokok kot ye pun...
aish!